Тазгодишната награда "Златен глобус" за най-добър филм спечели "Юношество"

Наградите "Златен глобус" бяха раздадени в Бевърли Хилс, Калифорния. 72-рата церемония приключи с наградата за най-добър филм.

Призът за най-добър филм беше връчен на Boyhood – филм за подрастващото поколение, който е сниман в продължение на 12 години. Семейната драма донесе също награда за най-добра поддържаща женска роля за Патриша Аркет и за режисьор за Ричард Линклейтър .

Соченият за фаворит Birdman, събрал 7 номинации, не отговори на очакванията. Лентата за популярен в миналото филмов герой, който се опитва да постави пиеса на Бродуей, получи две награди – за Алехандро Гонзалес Иняриту, който взе статуетка за най-добър сценарист, и за Майкъл Кийтън – за най-добър актьор във филм, мюзикъл или комедия.

След като беше номиниран осем пъти, Кевин Спейси успя да спечели приз за най-добър актьор в телевизионна драма за участието си в сериала на онлайн платформата "Нетфликс" House of Cards.

В категорията за филми – при жените наградата получи Джулиан Мур за най-добра актриса, а Еди Редмейн – за най-добър актьор.

Изненадваща победа в категорията за най-добър телевизионен мюзикъл или комедия. Златният глобус бе връчен на сериала Transparent на сайта "Амазон", в който главното действащо лице е Джефри Тамбор в ролята на мъж, който си е сменил пола. В емоционална реч създателят на Transparent Джил Солоуей посвети наградата на Лийа Алкорн – сменил пола си тийнейджър, който миналия месец почина след предполагаемо самоубийство. Сериалът донесе и първият "Златен глобус" за Джефри Тамбор, който грабна награда за най-добър актьор в сериал – комедия или мюзикъл. Тамбор посвети наградата си на обществото, което е избрало да промени пола си.

Биографичният филм за Мартин Лутър Кинг Джуниър "Селма" е с четири номинации и отбеляза историческо постижение тази година – режисьорът Ава Диверне е първата чернокожа жена – режисьор, която получи номинация за "Златен глобус". Филмът за граждански права спечели награда за най-добра песен за Джон Леджънд и рапъра Комън.

Руската лента "Левиатан" бе фаворит в категорията за чуждестранен филм.

53-годишният актьор Джордж Клуни получи специалната награда на името на Сесил Би Де Мил, която се връчва всяка година на онези, които имат "отличителен принос" в света на шоубизнеса. Клуни, който беше със значка, на която пишеше "Аз съм Шарли", благодари за признанието, поздрави своята съпруга Амал и окуражи тези, които не са спечелили награди. Той говори и за шествието във Франция, като каза: Ние няма да живеем в страх.

С бурни овации и ставане на крака присъстващите показаха подкрепа за жертвите на терористичните атаки във Франция. Президентът на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд Теор Кингма се обяви за свободата на словото от Северна Корея до Париж.  По-късно Джарет Лето, който връчи наградата за най-добра поддържаща женска роля, заяви на френски "Аз съм Шарли".

По време церемонията, която залага предимно на забавни моменти и не е така строго официална както "Оскар"-ите, основна тема на шегите на водещите Тина Фей и Ейми Полър беше Северна Корея заради хакерската атака срещу киностудията "Сони".

Номинираните и победителите от "Златен глобус" са мерило за предстоящите награди "Оскар", чиито номинации ще бъдат обявени в четвъртък. Наградите се връчват от името на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която е съставена от 90 репортери от 55 държави.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петко Бонев: Има доказани начини Камерна опера Благоевград да работи успешно

Месец декември започна с „изтичане на информация“ в социалните медии за предстоящо закриване на Камерната опера в Благоевград. „Много моля хората, които непрекъснато пускат слухове и използват социалните мрежи като вид медия, да не създават изкуствено напрежение, където го няма. Няма да бъде закрита камерната опера, но трябва по някакъв начин да се..

обновено на 24.12.18 в 17:27
Мариус Донкин (л), Диана Янкулова и Явор Стаматов (д)

Мариус Донкин: За единението трябва да намерим себе си в общността

Народният театър навлиза в своя 130-и сезон с много амбициозна програма на всичките си сцени.  За предаването „Неделя 150“ по „ Хоризонт“ ръководителят на институцията Мариус Донкин каза: "Мисля си, че не само този сезон ще бъде български, но този наистина е такъв с „Опит за летене“ на Радичков, а и следващата седмица предстоят две премиери..

публикувано на 16.12.18 в 14:01

Предстои тайно поетическо четене в рамките на Литературния фестивал

Тайно поетическо четене ще се проведе в неделя в рамките на Софийския международен литературен фестивал. Мястото и имената на поетите и музикантите, които ще се включат в четенето, са тайна. В предаването „Преди всички“ програмният директор на Фестивала Тодора Радева посочи, че който иска да се включи, трябва да се регистрира в страницата на..

публикувано на 14.12.18 в 10:14

Баладите на Шопен в нови записи на Антонина Бонева

Изтъкнатата българска пианистка Антонина Бонева осъществи нови записи по покана на "Музикална къща БНР". В Първо студио на Националното радио Бонева направи нова регистрация на четирите клавирни балади от Фредерик Шопен, изключително популярни и обичани от публиката, но твърде рядко изпълнявани в интеграл. В интервю за предаването "Алегро виваче" по..

публикувано на 14.12.18 в 09:58
Сцена от операта „Джоконда“

Габриела Георгиева: винаги съм усещала Джоконда много близка до сърцето си

„Джоконда е интересен образ, едно прелестно създание, певица и танцьорка, улична артистка. Много чист, много истински човек. И тя остава такъв човек, въпреки всички препятствия и предизвикателства, които се изпречват пред нея. Когато Джоконда разбира, че любовта й към Енцо Грималди не е споделена, защото той е влюбен в Лаура, тя взема съдбоносно..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Регионалната библиотека в Благоевград се радва на извънреден детски интерес

Няколко пъти са се увеличили през тази година малките читатели в регионалната библиотека „ Димитър Талев“ в Благоевград. Истински рекорд е фактът, че за един ден в детския отдел са се записали над 700 деца. Още в репортажа на Кети Тренчева: Впечатляващият интерес на малките читатели към книгите е търсенето на иновативни форми от страна на ръководството..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Гастрол на Македонската опера на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Македонската опера и балет в Скопие гостува за първи път на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора със спектакъл на „Севилският бръснар“ . Оперният шедьовър на Джоакино Росини беше представен в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер . Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена,..

публикувано на 13.12.18 в 18:05