Борисов: Правителството върна доверието на ЕС

Премиерът заяви, че изказването му за жена – президент било шега

| обновено на 20.01.15 в 13:10
Снимка: БГНЕС



Премиерът Бойко Борисов заяви, че за три месеца коалиционното правителство е върнало доверието на Европейския съюз (ЕС) и е гарантирало, че парите по еврофондовете ще бъдат разплатени. Пред участниците в деветата годишна среща на бизнеса с правителството Борисов коментира приходите, пенсионната реформа и изграждането на инфраструктура.

Единствените цели да се сформира правителството са били да се върне доверието на инвеститорите на ЕС и никакво друго задкулисие, каза Борисов пред бизнеса. 5 милиарда лева ще се разпределят само тази година от еврофондовете, а знак на доверие е фактът, че заради България е променено правилото за усвояването от М+2 на М+3, за да не може да бъдат загубени средства за строителството на магистрали: 

Този инструмент, който се даде на ЕК - да има право в изключителни случаи да го прилага, беше направен заради България, заради това, че ние имахме безумието да си поверим държавата на Орешарски за година и няколко месеца. Плодовете са милиарди загуба. 

Бойко Борисов обяви, че лично следи приходите в хазната и всяка сряда сутрин при него се докладва:

Към този момент мога да ви кажа, че съм умерен оптимист как се събират приходите в сравнение с миналия януари. Първостепенна задача на службите е борбата с ДДС измамите, укриването на данъци и сивия сектор. Резервът там е поне 500-600 милиона повече да съберем, до милиард. Това е задачата, която съм поставил. Ако това се изпълни, ще имаме пари да свършим доста работа. 

На 21-ви февруари София ще бъде домакин на среща на високо ниво, в която ще участват енергийните министри от ЕС и еврокомисарят за енергийните въпроси. Това обяви премиерът на срещата "бизнес - правителство". След решението на Русия за прекратяване на "Южен поток" Борисов се надява страната ни да остане в трасето за транзит на газ:

Няма да е лесно, защото това са действително геостратегически проекти. Дали ще обиколи Украйна, дали ще се ползва трасето на Турция, това действително е една голяма игра, в която е много важно нашите партньори от САЩ, от Европа на първо място да отчетат и мястото на България и да се даде възможност на България да остане в транзита така, както и в момента. И аз се надявам на срещата на високо равнище да осветлим вариантите, по които ще продължим да работим по газовата тема. 

Според Борисов по темата "Южен поток" кабинетът "Орешарски" е допуснал грешки, довели до прекратяването на проекта. По думите му, сегашната ситуация е продиктувана и от натиска, упражнен от Русия върху България:

Те провалиха и този проект с безумните конкурси, с желанията си да излъжат Брюксел, а лъжеха еднакво по този начин и Брюксел, и Москва. Разбира се тук и президентът Путин ни направи една голяма услуга, сочейки от Анкара България с пръст. Целият натиск, който упражни върху България, даде възможност и на европейските лидери, и на САЩ да разберат действително, че България е подложена на много силен натиск и една политическа нестабилност само улеснява взимането на погрешните решения, които се взимаха година и половина наред.

Премиерът увери, че зърнопроизводителите ще получат субсидията си до края на януари, но е категоричен, че те трябва задължително да свържат ведомствените си бензиностанции с приходната агенция:

Проверките показват, че около 5000 лева струва една бензиностанция да се върже с нашата система, така че да ме извинят, но при положение че ние милиард и сто милиона разплащаме, да ме извинят, че не могат да сложат на ведомствените бензиностанции отчетни прибори

За пенсионната реформа Борисов каза в присъствието на Радан Кънев, че различия с реформаторите вече няма. Премиерът каза още, че приетото в края на миналата година решение за прехвърляне на пенсионни вноски от частните фондове към НОИ са били единствено за да дисциплинира фондовете и те да гарантират, че когато трябва да плащат пенсии, ще го направят. 

Това искаме. И да се гарантира изплащането на пенсиите впоследствие. Сигурно сте чули, че някой има свързани лица, свързани фирми, сигурно сте чули... И аз съм чул и не искам след време да кажат – ама те са знаели, но са си мълчали. Искам да бъдат дисциплинирани.

Борисов коментира и казаното от него за жена – президент от ГЕРБ. По думите му това било шега, а говоренето, че той ще се кандидатира - спекулация, която стеснява хоризонта на действие на правителството. Премиерът подчерта, че няма война с държавния глава Росен Плевнелиев:

Анализи се правят – ама какво искал да каже, ама това дали не е срещу президента Плевнелиев, дали не е оценка за него... Ама коя ще е сега? Повярвайте ми, нещо, което е след две години, изобщо сега не ни влиза в дневния ред да го говорим. И единствената цел на това да се дискутира кой ще е президент след две години и половина е да се даде един кратък живот на това правителство, да се създава напрежение в коалиционните партньори и да се чудят дали не се играят някакви игри. Правителството е стабилно и работи ли – въобще не ме касаят мене президентските избори, но се удивлявам колко анализатори има – какво аз съм мислил да кажа... Аз само се шегувам. Само се шегувам – просто ей така пред една аудитория само от жени. 

В коалицията ще продължат и разговорите за съдебната реформа.

В сряда правителството ще приеме управленската си програма.

Още по темата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24