Оксимороните на Станислав Стратиев

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

 „Човек има или къща. Или мнение“ из „Сако от велур“ от Станислав Стратиев.
Едно сако от велур е записано в регистрите като овца. На пръв поглед сакото съществува, а овцата - не. Но по документи овцата съществува, а сакото - не. От тази отправна точка започват неволите на главния герой в „Сако от велур“, който си купува сако, но попада в крайно обърканата бюрократична система, където нищо не е това, което е. Подобен абсурд може да съществува само в драматургията на Станислав Стратиев. Неговите пиеси раждат точно такива парадокси, които изглеждат химерични, а в същото време - напълно реални. Станислав Стратиев надгражда ежедневно-битовите ни оксиморони, за да задава кънтящи морални въпроси. Той е автор, който ни предизвиква,като конструира изречения от логически изключващи се противоположности, за да провокира човешката ни същност и моралната ни издържливост. В „Сако от велур“ се придвижва по много тънката ивица на невъзможното, в което реално живеем. И съществуването ни зазвучава налудничаво и комично, налудничаво и трагично...
„Сако от велур” от Станислав Стратиев - един от най-големите български драматурзи, който по своя неповторим начин винаги ще ни разсмива с глас, и само с едно драматургично движение - ще ни разтърсва до дъното на душите ни.
„Сако от велур“ - запис на спектакъла на Държавния сатиричен театър от 1976 година - представление, което се е играло дълги години на препълнени салони. Съхранено във фонда на Радиотеатъра.
„Сако от велур” - в постановката на Младен Киселов, който владееше до съвършенство всички нюанси на хумора и сатирата, както и най-трудната граница в изкуството - между смеха и тъгата…
„Сако от велур” с участието на артистите: Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Светослев Пеев, Мариана Аламанчева, Димитър Манчев, Ангел Георгиев, Димитър Иванов, Димитър Стефанов, Пламен Дончев, Иван Цветарски, Лили Апостолова, Петър Пейков, Вели Чаушев, Димитър Коканов, Ани Дамянова.

неделя, 1 март от 16.00 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Самотата има различни лица

Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като лекарка, но след време изцяло се посвещава на писателската си дейност. Автор е на много книги, които се..

публикувано на 07.06.20 в 09:15

„Кошерът“ – документално есе от Огнян Логофетов

Животът се състои от прости неща – малко пари, едно куче, боб за обяд, чаша вино, няколко кокошки, къщата на село.  През 1997 година Огнян Логофетов отива в село Осиково, Смолянска област. Там в мир живеят християни и мюсюлмани. Заедно вдигат сватби, заедно се раждат и заедно си отиват от света. Заедно гледат и пчели. Трябва да си много внимателен с..

публикувано на 01.05.20 в 17:39
Валентин Ганев, Силвия Лулчева, Михаил Михайлов, Пламен Пеев и Христо Симеонов - Риндо (от ляво надясно)

Световноизвестната пиеса „Звезда без име“ от Михаил Себастиан през погледа на Радиотеатъра

Радиотеатърът с удоволствие ви представя премиерата на „Звезда без име“ от Михаил Себастиан. Всички участници в радиопроекта работиха с истинска творческа радост и вдъхновение. Представям ви екипа: Превод: Огнян Стамболиев. Адаптация: Яна Добрева. Участват артистите: Силвия Лулчева, Веселин Ранков, Валентин Ганев, Пламен Пеев,..

публикувано на 26.07.19 в 10:42

Тъжна сатира за новото време

Пиесата на Георги Василски „Три бири – Ново време“ е тъжна сатира за нещата и събитията, които връхлетяха България през годините на прехода. Връхлетяха, но не уплашиха – компанията, която авторът събира, коментира ставащото с насмешка, понякога с напразни надежди, друг път с ентусиазирани пророчества. Както може да се очаква, от копнежите и бляновете на..

публикувано на 05.07.19 в 10:06

Страдание и надмогване в „Запазена марка“ на радиотеатъра

В седмицата ( 17 - 21 декември ), в която най-силно очакваме коледните празници, започва и тази серия на рубриката „Запазена марка“, която ще звучи всяка делнична нощ от 2 часа през нощта . Общото в петте подбрани произведения този път ще са вярата и надмогването. Но не църковната вяра, дори и не и религиозната вяра в нейния каноничен облик, а вярата,..

публикувано на 16.12.18 в 09:35

Игра на Кредит

На 16 декември 2018 г. от 16 часа предстои да чуете премиерата на радиопиесата „Кредитът“ от каталонския драматург Жорди Галсеран. Галсеран е най-поставяният чужд автор в българските театри през последните няколко години, а предстоящата радиопиеса е първият път, в който негово произведение ще звучи в ефира у нас. Интересът към този автор далеч не е..

публикувано на 14.12.18 в 10:17

Руска седмица на шедьоври в Запазена марка Радиотеатър

През декември отново ще можете да проследите нощната театрална програма на БНР - всеки делничен ден, 30 минути след полунощ, включваща преимуществено класически произведения и, по класически начин, неостаряващи постановки. В понеделник (3 декември) , от 0.30 часа , е „Дамата с кученцето“, една прекрасна и много стара постановка с актьорските гласове..

обновено на 05.12.18 в 12:13