"Газпром" ще отправи искане до Анкара за начало на проучвателни дейности за "Турски поток"

Очаква се днес "Газпром" да отправи нота до турските власти с искане да започнат проектните и проучвателни дейности по строителството на морския участък от газопровода "Турски поток".

Плановете на "Газпром" предвиждат руската компания самостоятелно да прокара тръбите на новия газопровод по дъното на Черно море. След това газотранспортните мощности на територията на Турция ще бъдат изграждани съвместно с турската компания "Боташ", като дяловете на участие ще бъдат определени в хода на по-нататъшните преговори. Очаква се в рамките на една седмица двете компании да подготвят съвместен график за изпълнение на основните дейности по проекта. По време на последните преговори са били разгледани предварителните резултати от технико-икономическите разчети и е било взето решение какъв ще бъде маршрутът на газопровода.

Самото междуправителствено споразумение за изграждането на "Турски поток" се очаква да бъде подписано през второто тримесечие на 2015-а година. Предвижда се първите количества газ да потекат по територията на Турция през декември 2016-а година, като първата линия на газопровода ще бъде с мощност близо 16 млрд. куб. метра, които са предназначени за турския пазар. Общият капацитет на газопровода ще бъде 63 милиарда кубически метра газ, от които около 50 млрд. ще бъдат предназначени за Европа и ще бъдат доставени на  турско-гръцката граница, където се предвижда изграждането на газов разпределителен център.

Коментирайки първите конкретни стъпки за реализирането на проекта "Турски поток", руската преса пише днес, че "Газпром" възнамерява да прокара голяма част от тръбите по маршрута на отменения "Южен поток", който сега вместо да стигне до България, ще завие към Турция и пак ще влезе в Европа, елиминирайки транзитните рискове през Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

"Сбербанк" иска да финансира проекта за газопровода „Турски поток”

Сергей Горков, заместник-председател на Съвета на директорите на „Сбербанк”, обяви, че банката желае да инвестира във финансирането на проекта за газопровода, който беше известен като проекта „Южен поток” и спрян през декември, но сега се панира да..

публикувано на 24.01.15 в 07:03

Александър Новак: "Решението на Москва за строителството на газопровода „Турски поток” е окончателно"

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак е информирал заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз, че решението на Москва за строителството на газопровода „Турски поток” е окончателно и във връзка с..

публикувано на 20.01.15 в 15:17

Русия и Европейският съюз очертаха позициите си за "Турски поток"

Русия и Европейският съюз обозначиха позициите си относно съдбата на газопровода „Турски поток”- приемник на отменения миналия декември „Южен поток”, пише днес вестник “Комерсант”. "Газпром" даде ясно да се разбере, че при всички случаи ще се откаже..

публикувано на 15.01.15 в 09:32
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24