Очаква се сериозно повишение на речните нива заради валежите

| обновено на 01.02.15 в 12:30
р. Тунджа
Снимка: БГНЕС

Сериозно повишение на речните нива, заради валежите, се очаква днес, предупредиха от Министерството на околната среда и водите. "Червен" код, заради опасност от преливане, е обявен за река Тунджа при Ямбол и Елхово. Засега нивото на река Тунджа при Ямбол и Елхово е далеч от критичните стойности и няма опасност от разливи.

"Оранжев" код има за река Марица при Пловдив, Първомай, Харманли и Свиленград, както и за река Сазлийка при Гълъбово.

За днес е обявен оранжев код за областите Смолян, Хасково, Ямбол, Бургас и Кърджали, където се очакват значителни валежи - между 40 и 60 л/кв.м. За други 14 области, в страната, е обявен жълт код за обилни валежи.

Частично бедствено положение е обявено в Ямболската община Болярово. Река Поповска е излязла от коритото си и е навднила дворове и къщи в село Попово, съобщи зам-кметът на Болярово Нина Терзиева. Хората са изведени от домовете си и са при свои близки. В момента екипи на противопожарната служба от Елхово и Болярово изчакват нивото на водата да спадне и да започне отводняване. Причината за излизането на реката от коритото са интензивните валежи, а не скъсване на язовирна дига, уточниха от общината.

Близо 50 литра дъжд на квадратен метър е паднал в Хасково. Най-много 114 литра се е излял над стамболовското село Долно Черковище. Поради наводнение е затворен пътят Любимец-Свиленград, а обходният маршрут е през автомагистрала "Марица". В хасковското село Динево реката е излязла от коритото, но няма залети къщи. Заради придошлата река е наводнен пътят Стойково - Родопи. Срутила се скална маса е затворила отсечката Бориславци -Маджарово. Нивата на реките Бисерска и Марица са повишени край Харманли, но засега няма опасност от наводнение.

Река Камчия е излязла от коритото си край село Веселиново, наводнени са мазетата на две къщи. 7 язовира в Шуменска област преливат. Най-тежко е положението на водоемите „Смядово” и „Александрово”, където водата е на 150 сантиметра над преливника. Преливат още язовирите „Станянци” и „Маломир” в община Върбица, и язовир "Тръница” в община Нови пазар. Повишено е нивото на реките Стара река и Златарска, там има пост на „Напоителни системи”. Още два поста са обособени в региона - те са за наблюдение на река Врана между Кочово и Надарево, и на река Камчия между Бял бряг и Янково. Регистрирано е ново, трето свлачище по пътя Шумен - Карнобат, то е в местността „Цанкова барака”.

Проливен дъжд, придружен с бурен вятър, вали от снощи в Кърджалийско. Най-много е дъждът в община Кирково - 210 литра на квадратен метър. 13 села са без ток. Има активизирани свлачища, наводнени сгради и отнесена баластра от пътища. Няма бедстващи хора. Отворена е една от клапите на язовир Студен кладенец от каскада Арда. Преливат микроязовири без опасност за близките до тях села.

70 литра на квадратен метър дъжд се е излял през последвото деннощие в Бургас. 120 къщи са наводнени. 14 души са били евакуирани. Обявено е бедствено положение за кварталите Долно Езерово и Лозово. Очаква се следобед отново да завали, каза пред Екатерина Капрова от радио Бургас областният управител Вълчо Чолаков. Той обобщи обстановката към момента:

Най-важното е, че няма бедстващи хора и хора, които в момента се нуждаят от помощ. Има няколко затворени пътя. Път, който е през Карнобат за Шумен, е затворен, реката е преляла. Пътят за Варна през Обзор, веднага на излизане от Обзор, също е затворен заради преливане на река. Има вътрешни пътища на територията на община Поморие, които също са затворени, между селата. Язовирите са контролирани, но притокът на води е голям и трябва да бъдем много внимателни. Всички са в готовност моментално да реагират на спешни случаи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24