Над 23 хил. безработни ще получат субсидирана заетост през 2015-а

Държавата ще осигури субсидирана заетост на 23 хиляди и 500 безработни през тази година, близо 11 хиляди ще бъдат обучени според нуждите на бизнеса. 73 милиона лева са средствата за активна политика на трудовия пазар. Подкрепа ще получат дълготрайно безработните, младежите, хората в предпенсионна възраст и хората с увреждания.  Какви са новите моменти в Националния план по заетостта?

3,3 милиона лева ще се заделят по новата програма за продължително безработните. 850 от тях ще получат временно работно място. 60 процента ще се трудят в частния сектор за период от шест месеца до една година на минимална заплата, ако са със средно образование, а висшистите ще получават по 450 лв. на месец. Новост по всички програми е, че през тази година държавата ще плаща само триста лева за среднисти, 360 за висшисти плюс осигуровките, а бизнесът ще доплаща остатъка. Целите са две, обясни експертът в социалното министерство Елка Димитрова.

Едната е да спестим малко средства и да включим повече хора, а от друга страна, да включим работодателя да финансира макар и по-малка сума - 60, 80 лева, когато е минимално възнаграждението и съответно той да бъде заинтересован да взима хора, които действително му трябват.

От тази година по програмата "Асистенти на хора с увреждания" се въвежда подоходен тест. Доходът на семейството на човека с увреждане не трябва да надвишава 350 лева, за да може да се кандидатства. 2 700 са бройките за асистентите. Нова е и програмата "Клио". По нея за шест месеца ще се наемат 213 безработни. Те ще се занимават с реставрация и туристическа анимация в най-известните туристически обекти в страната. За първи път ще се наемат и сто млади висшисти. Те ще търсят млади безработни.

Да се контактува с младите хора, които по една или друга причина не са отишли в бюрата по труда, да ги информират, че могат да се регистрират, какви услуги има, как ще се търси работа. В бюрата по труда ще им дават информация за свободните работни места.

По мерките и програмите за заетост и обучение бизнесът може да започне да заявява работни места от следващата седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24