МТСП предлага непълнолетните майки да получават детските си добавки в натура

Снимка: БГНЕС

МТСП предлага непълнолетните майки да получават детските си добавки в натура, а техните родители – в случая баби и дядовци, да бъдат лишавани от помощи. Предлага се още месечните детски добавки да не зависят от поредността на детето, а от броя деца в семейството. Най-голяма помощ ще вземат семейства с 3 деца. От помощи ще бъдат лишавани и родители, които изоставят децата си, майките-студентки ще получават половината от помощта, когато родят, и останалата част – при записване на следващ семестър. Предвидената обща сума за тях е 2880 лева.

Според вицепремиера Ивайло Калфин, изготвените промени в Закона за семейните помощи за деца се правят, за да се стимулира отговорното родителство. Над 5000 са непълнолетните, родили преди 18-ата си година, за които и техните родители получават детски от държавата. След промените бабата и дядото на бебето ще спрат да получават детски, а младата майка ще взема помощи в натура, но ако продължи да посещава училище, ще има и парична помощ, поясни Калфин:

Смятам да предложа тези непълнолетни майки, които посещават училища и завършват успешно учебните години, да получават една годишна сума, която е сравнима със сумата за детски дoбавки, които се вземат от бабата и дядото.

Помощи в натура ще се дават и там, където няма съдействие от родителите на органите по закрила или когато детето не е редовно ваксинирано. Само за нуждите на този закон ще се въведе понятието "Общо съжителство без брак". Целта е при отпускането на детските добавки да се вземат предвид доходите на двамата родители, които живеят заедно.

Съжителството ще се доказва с обща адресна регистрация.

Концептуално се променя и принципът за подпомагане на брой дете. За да са равнопоставени децата, ще се подпомага семейство с брой деца, а не всяко, което ще носи след себе си определена сума:

В момента семейство с три деца получава 120 лева, а с едно дете – 35 лв., а с две – 85 лева. Така че при всички случаи ще търсим завишаване на сумата за трето дете.

В Закона се залагат и санкции. При системно отсъствие от училище детските добавки ще се спират за период от една година.

Част от промените ще влязат в сила от средата на годината. От догодина би трябвали подоходният критерий за получаване на помощи на човек от домакинството да се обвърже с размера на минималната заплата.

Репортажа на Цветелина Стоянова, излъчен в предаването "12+3", можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24