В България живеят 2057 серопозитивни, активно се лекуват 741

34 нови случая на ХИВ са регистрирани от началото на годината

Снимка: архив

2057 серопозитивни живеят в България. Това сочат последните данни на програмата за превенция и контрол на ХИВ и СПИН в България. 34 нови случая са регистрирани от началото на годината до сега. България е сред страните с ниско разпространение на опасния вирус. За сравнение както южната ни съседка Гърция, така и северната - Румъния, са в състояние на предепидемична обстановка, особено в рисковите групи.

Представители на Националната пациентска организация представиха данните в парламента. Целта е да информират депутатите, че от 2016-а година страната ни трябва сама да осигурява финансиране за дейностите по програмата за превенция на ХИВ и СПИН.

Между 5 и 10 милиона лева годишно инвестира Глобалният фонд срещу ХИВ, туберкулоза и малария в страната ни. Това е обаче последната година, в която дейностите по контрол и превенция на ХИВ и СПИН ще се финансират с донорски средства, обясни председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев. 

Глобалният фонд обаче прекратява своята дейност в България поради факта, че вече не отговаряме на условията и изискванията. Зависи от политическата воля дали ще се подсигури финансиране за функционирането на тази програма, дори след оттеглянето на глобалния фонд. 

В момента с тези средства се осигурява финансиране на 19-те безплатни кабинета за изследване и консултиране за СПИН, през които само за 2014-а година са преминали над 330 000 души. Програмата поддържа също 35 здравно-превантивни центъра, 18 младежки клуба и 17 мобилни медицински кабинета. Всички те работят на терен с най-рисковите групи.

Опитът от Румъния показва, че в момента, в който спрат дейностите по програмата, там преди няколко години се оттегли Глобалният фонд, настъпва огромен ръст в броя на инфектираните. В момента в Румъния епидемията трудно вече би могла да се овладее. Да не говорим за огромните средства, които са необходими за лечение на всички засегнати пациенти.

В момента в България 741 души се лекуват активно с 26 вида лекарства. За целта през 2015-а година Министерството на здравеопазването е предвидило да отдели 19 милиона лева.  34 нови случая на ХИВ са регистрирани от началото на годината в България




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24