Родители и ученици от Класическата гимназия излязоха на протест

Сградата на НГДЕК в "Модерно предградие"
Снимка: БГНЕС

Родители и ученици от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) протестираха пред 13-о училище в София срещу решението да бъдат преместени в новоремонтираната стара сграда на гимназията на улица "Баба" в квартал "Модерно предградие". 

Някои от учениците заявиха, че сред тях има и такива, които искат да учат в сградата в "Модерно предградие", но това е свързано с факта, че живеят наблизо.

Очакваме хубав и положителен развой на събитията и най-после да има справедливост за учениците, да започне нормален учебен процес, коментира ученичка от Класическата гимназия.

По-късно през деня пресконфернеция по темата ще дадат и от Министерството на културата.


Репортажа на Лъчезар Цветков можете да чуете от звуковия файл.

 И в предаването "Хоризонт до обед" родители на ученици от НГДЕК разделиха мненията си къде трябва да учат децата им.

Снежинка Любенова е от родителите, които смятат, че ремонтираната сграда е по-добра, а Димитър Димитров е на противното мнение. Според Любенова "Модерно предградие" не е фикс идея за тези, които настояват учебните занимания да се провеждат на този адрес. Просто това е училището на Класическата гимназия. Училището се намираше времменно на Женския пазар, заради ремонта. НГЕДК не е прекъсвала връзките си със СУ и във времето, когато е била в квартал "Модерно предградие" и това не е сериозен аргумент. Не зная какво ще се търси от проверката на здравното министерство. Темата със азбеста беше раздухана от родители, каза Любенова и обясни за направени измервания, които вече са доказали, че няма защо хората да се безпокоят, че са влагани вредни за здравето материали.

Нещата са много прости, те имат три измерения. Първо ние сме против прекъсването на учебния процес по средата на годината. Второто, мястото на това учебно заведение е в центъра на столицата, каза Димитър Димитров и поясни, че има дейности, които децата извършват, които са към други институции, не само към СУ. 

Румен Джуров, началник отдел "Училища по културата" в МК заяви, че ситуацията е сложна, но има заповед на министъра на културата да започнат учебните занятия, от днешна дата, в сградата на ул. " Баба".

Миналата седмица министърът на културата направи едно заседание и първият му въпрос беше да изясни дали са правени изследвания и дали има наличие на азбестови влакна. Изследване има, то не показва, че има някаква опасност за здравето, но явно има някакво недоверие и се прави ново изследване.

Чуйте мненията от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24