Днес е Световният ден за борба с туберкулоза. Безплатни прегледи се извършват в цялата страна

| обновено на 24.03.15 в 08:58

Кампания "Седмица на отворени врати" за безплатни прегледи за туберкулоза се открива в цялата страна. Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулоза. Мотото е "Открий, лекувай, излекувай всеки".

От днес до края на седмицата в 24 болници в страната ще преглеждат безплатно за болестта. Инициативата е организирана от здравното министерство и Програмата "Подобряване на контрола на туберкулозата в България".

Около 25 заболели от туберкулоза на 100 000 души, сочи статистиката за разпространението на заболяването в България. Тенденцията е броят на заболелите устойчиво да намалява през последните години, като за 2013-а година болните са били с 15 процента по-малко от предходната 2012-а година. Страната ни обаче все още е на едно от първите места по разпространение на болестта. Диагностиката, лечението и профилактиката у нас са безплатни за всички, независимо от здравноосигурителния им статус. Всяка година около 30 000 души от уязвими групи преминават скрининг по програма, финансирана от глобалния фонд за СПИН, туберкулоза и малария.

Безплатни профилактични прегледи ще извършва екипът на Белодробната болница в Габрово до края на седмицата. Прегледите за жителите на областта ще се провеждат в диспансерния кабинет в Консултативната поликлиника. Часовете за прием за днес, четвъртък и петък, са от 13.30 часа до 15.00 часа, а в сряда – от 9.00 часа до 11.00 часа.

Специалистите напомнят, че практически всеки от нас се среща с туберкулозни бактерии, но една малка част заболяват. Повечето от хората остават само носители и никога не развиват заболяването, което засяга главно дихателните органи. Статистиката сочи, че в Габровска област делът на носителите и заболелите от активна туберкулоза е сравнително голям спрямо стойностите за страната. Новооткритите случаи за миналата година са 57.

36 нови случая на туберкулоза са открити в област Сливен през 2014-а година. По повод днешния Световен ден, изпълнителният директор на областната болница д-р Васислав Петров изрази притеснение от отказите на родители да ваксинират децата си.

Община Нова Загора държи първенството в Сливенска област по ръст на заболяванията от туберкулоза. Най-засегнати са хората от 45 до 49 години, следвани от 35-39-годишните. Главният епидемиолог на Регионалната здравна инспекция д-р Петя Михайлова припомни, че най-добрата мярка за предпазване от туберкулоза е имунизацията. 98 на сто от новородените са имунизирани. При голяма част от необхванатите родителите отказват имунизация. При учениците на 7, 11 и 17 години се наблюдава снижаване на обхвата с проба "манту" заради неритмични доставки на БЦЖ ваксина през 2014-а година. Поради затруднения в снабдяването на личните лекари имунизациите при тях са снижени с 3/4 на сто. Директорът на областната болница апелира към родителите да обърнат сериозно внимание на имунизацията. Отказът от имунизации, според него, може да се превърне в нарастващ проблем. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24