МТСП предлага пределна възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност"

| обновено на 17.04.15 в 19:14
Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Да бъде въведена възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност" предлагат от Министерството на труда и социалната политика. Според проекта, от догодина възрастта за пенсия в силовите институции трябва да е 52 години и 10 месеца, като през следващите години продължи да расте с по два месеца, докато стане 55 години. 

Предлага се водолази, парашутисти и пилоти догодина ще излизат в пенсия на 42 години и 10 месеца и за тях възрастта постепенно да нарасне до 45 години. 

В силовите ведомства в момента работят 75 хиляди служители и от социалното министерство смятат, че новите условия ще им позволят да останат по-дълго на служба. 

Вицепремиерът Ивайло Калфин обясни, че сега фактическата възраст, на която излизат полицаите, пожарникарите, военните, служителите на ДАНС, НРС, НСО и в правосъдното ведомство е 52 години и осем месеца. Тригодишен ще е гратисният период, според предложението от догодина, в който служителите от силовите ведомства, които до края на тази натрупват изисквания стаж за пенсия, ще могат да изберат, дали да излязат в такава по новите или по старите условия. Предлага се бивши служители, които в момента са извън системата също да могат да се пенсионират:
Ние отменяме това изискване в момента да са служители на системата. Това означава, че на практика хора, които са служили 18 години в Министерството на отбраната, в МВР, след това са излезли и са отишли на друго място и имат 27 години стаж и тази възраст, за която споменах, те също ще имат право да излизат в пенсия.
Друго предложение гласи, че за да излязат в пенсия силоваците няма да е необходимо да напускат работа, както е в момента. Те ще могат да продължат да работят като едновременно взимат и пенсия:
Казаха командващите, че се оголват тези сектори, пилоти на изтребители, инструктори и така нататък, тези хора ще могат да получават успоредно пенсия и заплата, нещо, което досега не са имали тази възможност. Така, че де факто те ще бъдат стимулирани да останат по-дълго на служба, а няма както беше досега, за да излезеш в пенсия трябва да свалиш мундира.
Ще се даде възможност и на тази категория да  прехвърля вноските си от универсален пенсионен фонд към НОИ, което би вдигнало пенсиите на сегашните военни пенсионери с около 28 процента, обясни министърът: Тези, които са родени след 60-та година всъщност към момента са им намалени с 28 процента пенсиите.

Президентът Росен Плевнелиев очаква Министерството на отбраната да представи своите аргументи „за” и "против" относно новите предложения за пенсиониране на военните:

Българската армия има нужда от коректно отношение на държавата към личния състав на армията. Когато хората постъпват в българската армия, те трябва да знаят, че условията, при които постъпват, ще бъдат валидни в хода на тяхната служба. Приветствайки пенсионната реформа, ще се застъпя след дебатите, които ще се случат в следващите дни в българското Министерство на отбраната, за личния състав на Българската армия, който има своята претенция към българската държава. Ако условията за пенсиониране се променят, това трябва да стане веднъж завинаги и второ - трябва да се даде достатъчно разумен гратисен период, за да бъдем честни към хората. Те трябва да могат да направят своя личен избор.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24