Структурите на БСП в цялата страна честват 1 май

| обновено на 01.05.15 в 14:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Областните и общински структури на БСП честват официално Първи май в цялата страна. Всички инициативи са под мотото "Време за справедливост".
С многохилядно шествие и митинг в София членове и симпатизанти на БСП отблезаха Международния ден на труда.
Зад огромен червен транспарант, под националния флаг и партийните знамена на социалистите, хилядите поеха от площад "Народно събрание" и стигнаха до лятната сцена в Борисовата градина. Фолклорна програма, хора и песни бяха подготвили социалистите за честването на Първи май. Граждани се поздравяваха и честитиха Празника на труда.

Да са живи и здрави всички българи и дано да успеем да постигнем нещо хубаво. 

Свързвам Първи май с трудовия народ. Толкова се трудим, толкова неща се направиха, не трябваше така да стане. Не бива да се руши преди да се построи нещо ново.

Митингът на БСП беше с призива "Справедливост за България!". На сцената се качиха представителите на парламентарната група на БСП "Лява България", на коалиционните партньори, евродепутати, представители на софийската структура на БСП.
Социалисти и синдикалисти обърнаха внимание на  тежките икономически условия, ниските доходи, цената на труда, условията на труд,  които да далеч от изискванията на закона и дадоха пример със злополучните събития в Горни Лом и Иганово. В словото си лидерът на БСП Михаил Миков каза:

Всички имат право на достоен труд, на достойно заплащане, на безопасни условия на труд и на условия, в които работниците не попадат в ситуации като тези в Горни Лом и Иганово.

Инициативата на социалистите премина под мотото "Време за справедливост".


Снимка"Тъжен спомен за варненската икономика" е надсловът на манифестацията-протест, организиран от градското ръководство на БСП във Варна. Шествие с партийните знамена на БСП и националното знаме достигна до входа на Морската градина, където симпатизанти и членове на партията извиха хоро. Председателят на местната организация Борислав Гуцанов каза, че последното затворено предприятие във варненския регион е ТЕЦ-Варна, за съжаление. А във военния завод и варненската корабостроителница са работили над 5-10 000 души, сега те са сведени до минимума.
Деньо Денев, който е бил герой на социалистическия труд като монтажник в Девненските заводи, с носталгия си припомни пред митинга, че дори журналисти от Франция са идвали навремето, за да видят начина, по който се е работело. Един от безработните 35-годишен мъж каза, че въпреки висшето си образование и допълнителна квалификация, много трудно може да си намери работа. И с разочарование споделя многократните си опити да го направи.

С тържествен митинг-концерт посрещат 1 май и членовете и симпатизантите на левицата в  Бургас и Пловдив. В Сливен ще се състои тържествено събрание. В Кърджали ще отбележат датата с танцово надиграване между любителски фолклорни състави. Габровската организация на социалистите организира ретроспективна изложба на пешеходната улица в града, в която няколко набла ще припомнят на минувачите историята на 1 май, който се свързва с борбата за социални права. Шествие има и във Видин.

Първомайско шествие организира и в Русе социалистическата партия. Предвождана от духовия оркестър, колоната се отправи от площада пред Съдебната палата към Младежкия парк, където бе организиран поздравителен концерт.
С особено внимание бяха обградени героите на социалистическия труд - Кръстьо Шекеров, някога председател на АПК - Иваново, постигнал рекордни добиви на земеделска продукция и дългогодишният директор на машиностроителния завод "Георги Димитров" Иван Пейчев. Те споделиха пред "Хоризонт":

- Златен орден на труда, Червено знаме на труда, Народна свобода за участие в  политическата борба, Георги Димитров и Златна звезда на героя. Имам внук, който завършва стопанско управление. Работи от две години, давам му пари. Аз взимам максималната.

- Това е най великият празник на хората, защото труда е създал човека и хората цял живот са се борили за справедлив труд. Аз съм го изпитал много с нашият колектив "Георги Димитров", където бях дълги години директор. Жал ми е, че ситуацията днешната е такава, че не можем много да се похвалим на празника, но да се надяваме, че ще се оправят нещата. Вярваме в бъдещето.

Ден преди Деня на труда стана ясно, че в Русенска област има регистрирани 9181 безработни. 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24