Отбелязваме 1150 години от покръстването на българския народ

Снимка: Радио Шумен

Българската православна църква отбеляза 1150 години от покръстването на българския народ. По този повод с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Светия Синод на територията на Варненска и Великопреславска епархия, в събота и неделя се провеждат тържествени чествания на знаменателния юбилей. Над 200 гости от поместните православни църкви участваха в Тържествената света литургия. Присъстваха също президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски, министър Лиляна Павлова и заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Бившият премиер Сакскобургготски и министър-председателят Борисов бяха отличени с най-високите църковни отличия - "Свети цар Борис първи" и "Свети Йоан Рилски".

Божествена Света литургия беше отслужена в Голямата базилика в старопрестолния град Плиска, където преди 1150 години княз Борис-Покръстител организира покръстването на българския народ. Тържественото богослужение беше водено от главата на Българската православна църква патриарх Неофит в съслужение с членовете на Светия Синод и представителите на 13 поместни православни църкви, което всъщност символизира съборното единство и признанието за родната ни църква и нейното място в православния свят.

В словото си патриарх Неофит изтъкна актът на приемането на християнството от княз Борис първи-Михаил и добави: Да прославим заедно с цялата църква владетеля, определил както с личния си, така и със своя държавнически избор приобщаването на нашия народ и държавата ни към християнската цивилизация.

Премиерът Борисов благодари за отличието, с което беше награден, и допълни: Благодаря на Синода, но винаги съм го правил в името на Господа и в името на християните. Никога не съм правил нищо за ордени или за слава, когато касае църквата. Стотици са манастирите, църквите, които правихме, правим и нови изграждаме.

Пред събралото се множество президентът Плевнелиев каза: Свети княз Борис е първият български държавник, който разбира, че не нови територии, а духовното единство на нацията е здравата основа за нейното бъдеще. Държавният глава изрази надежда, че Светият Синод ще преосмисли решението си, с което по време на литургиите Симеон Сакскобургготски беше споменаван като цар на българите. Той призова за обединение на народа: Като държавен глава заставам твърдо зад конституционния ред в държавата. Аз съм президент на републиката. Като смирен мирянин, като обикновен християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци.


За духовния знак от покръстването разказва Неврокопския митрополит Серафим: Тази кръгла годишнина е един много силен сигнал за нас, за това, че ние имаме едно огромно достойнство да бъдем самостойна поместна православна църква, автокефална, с достойнството на патриаршия и един много дълъг период на непрекъсната принадлежност към Светото православие, което трябва да ни вдъхновява, да ни окуражава.

Преди това неврокопския митрополит Серафим, определи отбелязвания днес юбилей като много важен и значим за националната и църковната ни история и добави: След тържествената патриаршеска служба, Негово Светейшество патриарх Неофит ще връчи ордените на държавниците, които Църквата отличи по повод знаменателното събитие. Премиерът Бойко Борисов ще получи най-високото отличие на Българската православна църква – ордена „Св. цар Борис-Михаил”, първа степен. Сред наградените са и Симеон II и директорът на дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов.

За честванията са поканени представители на 13 църкви, каза по-рано кметът на Каспичан Милена Недева: И на тези църкви, на които покръстването в България е дало своето отражение, за да бъдат покръстени и техните народи - Киевски и Украински Патриарх Онуфрий, представители на Вселенската, Ерусалимската, Антиохийската, Александрийската, Руската, Сръбската, Грузинската Патриаршия, на Полската, Чешката и  Албанската православна църква, както гръцки и кипърски епископи.

На церемонията присъстват и посланиците на Русия, Гърция, Украйна и Грузия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24