В Москва се проведе грандиозен военен парад за 70-годишнината от победата

| обновено на 09.05.15 в 20:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия чества днес 70-ата годишнина от победата във Великата отечествена война срещу хитлеристка Германия. Още от рано сутринта започнаха паради на победата в 28 града, в които участват над 76 хиляди военнослужещи, около 2 хиляди единици бойна техника, близо 240 самолети и хеликоптери и 51 военни кораба. Кулминация на честванията беше военният парад на Червения площад в Москва, който продължи близо два часа.

В началото на парада руският президент Владимир Путин приветства военнослужещите и хилядите московчани и гости на града:

Поздравявам ви за 70-годишнината от победата във Великата отечествена война. Днес, отбелязвайки тази свещена юбилейна дата, отново осъзнаваме пълната грандиозност на победата над нацизма.

Путин предупреди за опасността на нацистката идеология дори в съвремието:

И днес, 70 години по-късно, историята отново ни призовава към разум и бдителност. Не трябва да забравяме, че идеята за расово превъзходство и изключителност е привилегия на най-кръвопролитната война в историята на човечеството.

По паважа на историческия Червен площад преминаха над 16 хиляди военнослужещи от всички родове войски и близо 200 единици сухопътна военна техника. В парада участваха бойни машини от Втората световна война и войници с исторически униформи, а също така чуждестранни военни от страните от ОНД, от  Индия, Монголия, Сърбия и Китай. Президентът Владимир Путин на Червения площад

Проведена бе и първата публична демонстрация на някои най-нови образци руска бронирана техника, разработена на платформите „Армата”, „Курганец” и „Бумеранг”.

Над 2300 души - ветерани и гости - наблюдаваха парада от трибуните на площада. Сред гостите от чужбина са близо 30 държавни и правителствени ръководители, а също така генералните секретари на ООН Бан Ки-мун и на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

След края на парада Бан Ки-мун благодари за поканата на руския президент Владимир Путин. В интервю за агенция ТАСС Ки-мун подчерта, че парадът на 9 май е важно събитие от световен мащаб: Това е не просто военен парад, а събитие, на което световните лидери и хората от целия свят се събират, за да потвърдят отново желанието за опазване на мира и неприкосновеността на правата на човека, заяви още генералният секретар на ООН. Той допълни, че е важно всички хора по света да живеят без страх от война, без ненавист и в хармония помежду си.

След края на парада Владимир Путин и чуждестранните лидери, участващи в празненствата, положиха венци на гроба на Незнайния воин на Кремълската стена. При полагане на венците Путин бе съпроводен от президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев и на Китай Си Цзинпин.

Честванията продължиха с тържествен прием в Кремъл, даден от руския президент за ветераните и почетните гости. Пред тях Путин заяви:

Духът на съюзничество, изграден през годините на Втората световна война, и днес трябва да ни служи за пример на партньорството на всички страни по света в името на справедливи цели, в името на световния мир.

В днешните чествания участват и над 160 ветерани от войната. Сред тях е и 95-годишният Борис Соколов, последният жив оператор на Червената армия. В интервю за „Евронюз“ Соколов, участвал в освобождението на Полша и навлизането в Берлин, посочва:

Нашето оръжие беше камерата. Имахме за задача да заснемем войната на лента, а не да участваме в битките. Стреляхме с камерата, не с пушки… Навлязохме във Варшава по понтонни мостове, а войниците от полската армия прекосяваха р. Висла. Заснехме ги, а след това и първия парад на полските войски в освободена Варшава.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу приветства военнослужещитеНай-паметният момент за Соколов е когато заснема как фелдмаршал Вилхелм Кайтел подписва акта за безусловна капитулация на Германия на 8 май, с което официално се слага край на Втората световна война.

Огромното мнозинство лидери на западни държави - съюзници на Русия във войната срещу нацистка Германия - отказаха да пристигнат за честванията на 9 май в Москва, защото я упрекват, че подкрепя и въоръжава проруските сепаратисти в Източна Украйна, което Русия категорично отрича.

Парадът завърши с прелитането над Червения площад на бойни хеликоптери и самолети, сред които и стратегически бомбардировачи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24