Русия и САЩ за решаване на конфликта в Украйна, като бъдат изпълнени Минските договорености

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и САЩ ще работят заедно за решаване на конфликта в Украйна, като бъдат изпълнени Минските договорености. Това стана ясно след многочасовите преговори в Сочи на американския държавен секретар Джон Кери с неговия руски колега Сергей Лавров и с президента Владимир Путин.

Кризата в Украйна беше основна тема на първото от две години насам посещение на американски държавен секретар в Русия. След срещите на Джон Кери с Владимир Путин и Сергей Лавров помощникът на руския президент Юрий Ушаков заяви, че разговорите са били необходими, полезни и положителни. По думите му това все още не е пробив в двустранните отношения, но се забелязва общо разбиране, че е време двете велики държави да се върнат към нормално сътрудничество. 

Решаването на кризата в Украйна и двете страни обвързват с изпълнението на договореностите от Минск. Ето думите на Джон Кери: Имаме съгласие по главното, а именно, че проблемът може да бъде решен само при пълното прилагане на Минските споразумения. Ако това стане, ще започне процес на отмяна на американските и европейски санкции, посочи държавният секретар. 

Лавров го допълни: Ние ще се целим в една точка. Всичко, което е записано в документа от 12-и февруари, трябва добросъвестно и стриктно да бъде изпълнено. Договорихме се да използваме влиянието на САЩ и на Руската федерация върху страните в конфликта, за да ги подтикваме да търсят и постигат договорености по всички въпроси, за които се разбрахме в Минск, подчерта руският външен министър.

И Лавров, и Кери предупредиха, че всякакви нови военни операции и от двете страни в конфликта ще бъдат деструктивни и ще имат пагубен ефект върху усилията за решаване на украинската криза. Двамата дипломати обсъдиха също ситуацията около Сирия, Иран и Йемен, като общо е било становището, че от съвместните усилия на международната сцена зависи решаването на много остри съвременни проблеми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Анталия започва среща на външните министри от НАТО, посветена на кризата в Украйна

В турския курорт Анталия започва двудневна среща на външните министри от НАТО, посветена на кризата в Украйна и нестабилността по южния фланг на Алианса. Анкара призова за решителни действия на страните от НАТО срещу значимата заплаха от групировката..

публикувано на 13.05.15 в 07:31
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24