Бомба беше открита в автобуса Прага – Варна

| обновено на 18.05.15 в 11:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Част от пътниците от автобуса от Прага до Варна, в който беше намерена бомба, пристигнаха в София. По случая вече е образувана проверка в ГДБОП у нас. Това съобщиха за "Хоризонт" източници от МВР.

Взривното устройство беше открито в автобус, в който пътували българи. Инцидентът стана в неделя следобед в унгарската столица Будапеща, както по-рано съобщи bTV, като цитира фирмата превозвач "Омега груп".

Бомбата е била в багаж, който обаче не бил на нито един от пътуващите. Проверката била провокирана от странна миризма, идваща от багажното отделение. При огледа било установено, че един куфар е в повече. В него била открита разлята туба с бензин и бомба. На мястото бил изпратен сапьорски екип, който обезвредил бомбата. Твърди се, че собственикът на въпросния куфар се качил от Прага и слязъл в Будапеща. Самоличността му не е известна. Пътниците - 34-ма души, били качени в друг автобус, който пътувал към България.

Шофьорът на автобуса и един от пътниците, които пристигнаха тази сутрин на Централна автогара - София, разказаха, че човекът, който е поставил взривното устройство в багажника на българския автобус, е бил на възраст около 25 години, в нетрезво състояние, миришел е на алкохол и е бил с шапка на главата. В момента обаче няма яснота за неговата народност, произход, както и каква е била целта на поставянето на бомбата.

Петър, който е бил в автобуса с бомбата, разказа пред репортер на "Хоризонт":

Тръгнахме от автогарата в Прага и пътувахме за България, по едно време започна да мирише на ацетон, на бензин, на химикали. Шофьорите попитаха пътниците, дали не са сложили нещо в саковете си. Стана ясно, че няма. Спряхме да качим други пътници, а въпросният човек с бомбата слязъл и повече не се върна. В Будапеща, в Унгария, спряхме да направим почивка, отвориха шофьорите багажника, видяха проблемния сак, който беше мокър отдолу, а когато го отвориха, вътре в него имаше самоделна бомба - 5-литрова туба, омотана с черно тиксо, кабели, часовник с таймер отгоре върху тубата, сподели Петър.

За момента и от МВР в България не съобщават повече подробности. Не се знае какво точно ще се извършва в рамките на проверката на ГДПОБ по случая. Няма яснота и за причината за поставянето на бомбата, дали съответният пътник е искал само да я пренесе с автобуса между два града или целта е била терористичен акт.

Чех или словак е собственик на багажа. Той е пътувал с билет от Прага за Братислава, но слязъл по-рано в Бърно и оставил куфара си в багажното отделение на автобуса. Това заяви за "Хоризонт" собственикът на фирмата Драгомир Петков. Позовавайки се на данните от унгарските служби за сигурност, Петков твърди, че самоделното взривно устройство е било с голяма мощност.

Техните служби унгарските не ни дадоха никаква информация. Казаха, че било доста силно устройството, самоделно. Казаха ни, че сме извадили късмет, че тубата се е разляла и самата течност е почнала да тече в багажника. От там започва миризмата и съответно тогава отваряме багажника, виждаме сака, който е мокър, вадим го и виждаме бомбата вътре. Уведомени са органите и са задействани всички институции в Чехия, в Словакия и в Унгария. Взеха се отпечатъци от автобуса и от взривното вещество, обяснява Петков. Според него от 34 пасажери 6 или 8 са били румънци, а останалите са българи.

Началникът на автогарата във Варна Веселин Михайлов каза, че намерената бомба в автобус на фирмата "Омега груп 48" не е първият инцидент с превозно средство на същото дружество. Михайлов обясни:

С два автобуса разполага фирмата. Преди месец имаше инцидент в Чехия, в Прага. Имаше палеж на автобуса, който още стои там и го разследват. Сега вървят с този. Втори инцидент в продължение на два месеца. Палежът се предполага, че е умишлен, сега е в процес на доказване. Криминалистите в Прага го разследват, но не мога да кажа, коментира Михайлов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24