Представителството на ЕК настоя да няма неправомерни инвалидни пенсии

Снимка: БГНЕС

От Представителството на Европейската комисия в България настояват пенсионната реформа у нас да бъде доведена докрай, за да няма неправомерно получаване на инвалидни пенсии. От Представителството заявиха, че средствата за инвалидни пенсии са достатъчно, но има проблем с тяхното управление. 

Неправомерното ползване на инвалидни пенсии ощетява хората, които наистина имат нужда от тях, убедена е Аглика Цветанова от Представителството на Европейската комисия в България.

Подкрепяме правителството да има политическата воля да издържи на лобизъм, да издържи на всякакъв вид намеса и да осъществи обещаните реформи. Средства има. Проблемът е как те се управляват в България, заяви Цветанова.

Не по този начин мислят от Агенцията за хората с увреждания.

Очевидно дори Европейската комисия става жертва на някои градски легенди, които се разпространяват в България. Това е за многобройните инвалиди, които ги има, каза изпълнителният директор на Агенцията Минчо Коралски.

По статистика тази година хората са увреждания са нараснали с 50 хиляди, като същевременно са регистрирани нови 78 хиляди онкоболни, посочиха от Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения.

Смятате ли, че поне 50 хиляди от тях всъщност не са получили пенсия? Това говори ли, че увеличаването на инвалидните пенсии задължително говори за някаква злоупотреба, или просто здравословното състояние на българина е такова, посочиха от Асоциацията.

От Представителството на Европейската комисия у нас цитираха данни на Националния осигурителен институт, според които през 2014 г. от близо 100 хиляди нови пенсии 30 хиляди са за инвалидност поради общо заболяване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

пенсионери пенсии възрастни хора

Ще осъвременяват пенсиите по "швейцарско правило"

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 1.9 на сто по т.нар. "швейцарско правило". Това реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт. Така пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват с половината от ръста на..

публикувано на 11.05.15 в 14:25

Гърция ускорява отпускането на пенсии на българите

Гърция пое ангажимент да ускори процедурата по отпускане на пенсии на българските граждани. Това стана ясно от среща между заместник-министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев и заместник-управителя на Социално-осигурителния институт на Гърция..

публикувано на 18.05.15 в 19:44

Задълбочава се проблемът със спрените заради разследване инвалидни пенсии

Проблемът със спрените заради разследване на Специализираната прокуратура 267 инвалидни пенсии в Разградска област се задълбочава и може да не намери решение в близките години. Това съобщи бившият областен управител на Разград Стоян Ненчев. Въпреки че по..

публикувано на 05.05.15 в 15:30

От 1 юли 2016 г. пенсиите ще бъдат увеличени средно с 2%

Година по-късно -  с 2,8%, а през 2018 г. - с 3%. Увеличението ще е с половината от ръста на инфлацията и на средния осигурителен доход за предходната година, както гласи швейцарското правило. Това предвижда коригираната Средносрочна бюджетна..

публикувано на 22.04.15 в 17:00
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24