Илиян Василев със забрана за влизане в Русия. В "черния списък" са имената на 89 души

България и остраналите страни от ЕС ще търсят разяснения от Русия

| обновено на 30.05.15 в 17:05
Снимка: архив

Бившият български посланик в Москва - Илиян Василев, фигурира в забранителен списък за посещение в Русия, издаден от властите в Москва.

Българската страна, съвместно с останалите ни партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки европейски гражданин, на когото е отказан достъп до Руската федерация.

В специално изявление от Министерство на външните работи потвърдиха, че списъкът съдържа имената на 89 души, сред които и бившият български посланик в Москва Илиян Василев. Освен имената, руската страна не е предоставила никакви мотиви или правна аргументация за забраната за достъп.

За "Хоризонт" Илиян Василев обясни, че вероятно забраната е свързана с неговата позиция срещу така наречения "голям шлем" - трите големи енергийни проекта с руско участие у нас:

Този, който предприема стъпката трябва да го коментира. Аз няма какво да коментирам. Моите анализи ще продължа да ги правя, а това, че някой е решил заради тях да предприеме това действие, очевидно излиза извън добрия тон и нормалните практики, но...такива са времената, извън стандарт.

Европейски политици отправиха днес критики срещу черния списък с 89 души, на които е забранено да влизат в Русия, предаде ДПА. Забрана са получили евродепутати от Полша, Литва, Латвия, Германия. Включени са също бившият британски вицепремиер Ник Клег, бившият еврокомисар по разширяването Щефан Фюле, френският интелектуалец Бернар-Анри Леви, високопоставени европейски военни, както и двама бивши министри на външните работи на Дания.

Взимаме под внимание, че руските власти са решили да споделят списъка, каза днес външнополитически говорител на ЕС и добави:

Нямаме никаква друга информация за законовата основа, критериите и процеса.

Берлин поиска обяснения от Москва. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че списъкът няма да подпомогне усилията за уреждане на упорития опасен конфликт в източната част на Украйна.

Не мисля, че е особено умно дори да се изрича такава забрана за влизане, коментира Щайнмайер в източния украински град Днепропетровск.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24