Патриарх Неофит се срещна с Йорданка Фандъкова

Снимка: БГНЕС
Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит прие кмета на София Йорданка Фандъкова в приемния салон на Патриаршеския дом. По време на срещата бяха поставени конкретни въпроси, касаещи сътрудничеството между Столична община и Българската православна църква, и нейното поделение Софийска света митрополия. Бе изтъкнато, че православните храмове, манастири и други знакови за столицата църковни сгради, в голямата си част, са сред обектите с национално и световно културно значение.

Столична община през последните години полага последователно усилия за подкрепа и моя лична кауза е да подпомагаме възстановяването и изграждане на православни храмове
, каза кметът Фандъкова.

В периода 2010 – 2014 година за строителство и ремонт на църковни храмове и манастири са отпуснати общо 950 000 лева от бюджета на общината. Отпуснати са средства за „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“, „Св.Мина“, „Св.Архангел Михаил“ в грабищен парк „Бакърена фабрика“, както и за изграждането на нови църкви в село Владая и в район Младост. Сред храмовете е и ротондата „Свети Георги“, за която за ремонт на зидове и покрив, са отпуснати през миналата година 40 000 лева. Кметът на София изтъкна, че е важно да бъде насърчено отпуснатите вече средства да бъдат усвоени, за да не губим ценно време и да не допуснем влошаване на тяхното състояние. По предложение на кмета Фандъкова, през тази година ще бъде разгледано от Столичния общински съвет отпускането на средства за възстановяване на църкви. С оглед на по-голямата експедитивност при подготовката и придвижването на документацията по ремонтите на църковни сгради и строежите на православни храмове, бе обсъдено създаването на работен екип с представители от двете страни.

Тема на разговор между Негово Светейшество и кмета Фандъкова бе и преподаването на предмета Религия в столичните училища. Кметът на София посочи, че в момента в училище религията може да бъде изучавана като задължителна или СИП. По думите й, важно е да има подготвени учители и да се работи за разширяване на мрежата от училища.  Като задача бе поставено още и търсенето на възможности за поддържане на църкви и храмове, като Синодната палата, Софийската св. митрополия, Богословския факултет и Софийската духовна семинария, които в значителна степен оформят облика на София, и чрез европейски средства.

В срещата взеха участие и заместник-кмета на София д-р Тодор Чобанов, Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим – главен секретар на Сетия Синод, протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, йером. Никанор и др., както и парламентарния секретар на кабинета на заместник-министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Стефат Илиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24