Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Печатните издания тази сутрин се надпреварват в опити да формулират по-ефектни заглавия за оставката на управителя на БНБ, анонсирана вчера от председателя на парламентарната бюджетна комисия.

„Сбогом, Искров“, пише КАПИТАЛ DAILY с големи букви до снимка на управителя. „Оставка или шамари за Искров“, съобщава с червени букви СТАНДАРТ. „Ако Искров не си тръгне от БНБ до 19 юни, ще го набия“, пише 24 ЧАСА, цитирайки Менда Стоянова. „От пресцентъра на централната банка нито потвърдиха, нито отрекоха информацията, но определиха изявлението като „натиск“, „агресия“ и „демонстрация“, отбелязва КАПИТАЛ DAILY. Беше „абсолютна шега“, уточнила шефката на бюджетната комисия по-късно пред 24 ЧАСА.

Водещият материал на ДУМА е за вчерашните спорове в парламента по закона за референдумите: „Българите в чужбина ще участват в референдуми“, съобщава изданието. „ГЕРБ и ДПС за пореден път заиграха заедно при гласуване на ключови промени във важни закони. Вчера те отхвърлиха идеите за въвеждане на по-ниски прагове за инициирането и валидността на националните референдуми“, пише по същата тема вестник СЕГА. „Партията на Бойко Борисов се отметна в последния момент от обещаната в правната комисия на НС подкрепа за проектите, предложени от Реформаторския блок и АБВ“, отбелязва изданието.

ТРУД помества две страници с репортажи от различни части на страната под общото заглавие „Изборен чадър над ромските гета“. „Близо година след като община Варна обеща да събори незаконните къщи в ромското гето „Максуда“, до разрушаване на постройки още не се стигнало“. Има влезли в сила заповеди за събаряне на 61 къщи, а в процес на подготовка са още 150 преписки, припомня вестникът. ТРУД не подминава най-големия ромски квартал в България - пловдивския „Столипиново“. Над 90 процента от жилищата там са незаконни. Местни политици обаче, са категорични, че акция „Багер“ няма да има, защото не могат да бъдат оставени на улицата близо 40 хиляди души.

„Съдебните изпълнители няма да могат да взимат заплати и пенсии на борчлиите, които са под минималното възнаграждение. Това гласи проект за поправки в Гражданския процесуален кодекс“, цитиран от СТАНДАРТ. Така „длъжниците ще получават поне по 380 лева от месечното си възнаграждение, колкото става минималната заплата от 1 юли“, пише изданието.

„Тридесет и три хиляди ферми за мляко са заплашени от спиране, заради европейски хигиенни изисквания“, предупреждава ПРЕСА. Заплахата засяга собствениците на над половината крави в страната и може да стане факт от началото на идната година, научаваме от публикацията. „Брюксел няколко пъти отлагаше срока, в който фермерите трябваше да се съгласят с изискванията. нова отсрочка няма да има, каза земеделският министър Десислава Танева. Собствениците на стопанствата имат три възможности: да модернизират фермите си, да отглеждат крави за месо или да ползват млякото само за собствени нужди, тъй като от 1 януари мандрите няма да го изкупуват“, пише ПРЕСА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24