Срещата на Г-7 завърши с амбициозни цели в областта на климатичните промени

Световните лидери запазват санкциите срещу Москва заради анексията на Крим

| обновено на 08.06.15 в 17:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите от Г-7 подкрепиха поставянето на задължителна цел за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните равнища. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след края на срещата на ръководителите на водещите индустриални държави в замъка "Елмау" в Баварските Алпи.

Държавните и правителствените ръководители са се договорили още да набират по 100 милиарда долара годишно за борба с изменението на климата до 2020 година.

Меркел окачестви консултациите като изключително продуктивни. Германският канцлер заяви, че страните от Г-7 са обсъдили редица теми, сред които ситуацията в Украйна, климатичните промени, световните болести, борбата срещу тероризма и бедността.

Меркел се обяви още за политическо решение на украинската криза. Тя заяви, че страните от Г-7 осъждат анексирането на Крим от Русия, което е в нарушение на международното право, ще запазят санкциите срещу Москва и имат готовност да ги засилят, ако това е необходимо.

Смятаме, че конфликтът в Югоизточна Украйна може да бъде решен единствено политически на основата на Минските споразумения. Обединихме се около позицията, че вдигането на санкциите ще бъде обвързано с прилагането на тези споразумения. Готови сме при ескалация на ситуацията, макар че не желаем това, да засилим санкциите.

Позицията бе потвърдена и от президента на САЩ Барак Обама, който също даде пресконференция след края на срещата на Г-7:

На срещата на Г-7 решихме, че докато продължаваме да търсим дипломатическо решение (на кризата в Украйна), ще запазим санкциите срещу Русия докато не спре да нарушава задълженията си съгласно Минското споразумение. Подчертаваме ясно, че ако е необходимо, ще въведем значителни допълнителни санкции.
 
Американският президент обяви още подкрепата на Вашингтон на намирането на изход от гъркцата дългова криза:

В Европа подкрепяме усилията за намиране на път, който ще помогне на Гърция да извърши ключови реформи и да се върне към растеж в силна, стабилна и развиваща се еврозона.

В днешните консултации към ръководителите от Г-7 се присъединиха управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, както и ръководителите на Ирак, Етиопия, Тунис, Либерия, Сенегал и Нигерия за участие в дискусиите за заплахата от "Ислямска държава" и помощта за развитие.

На пресконференция след края на днешните консултации британският премиер Дейвид Камерън подчерта значимостта на икономическата и националната сигурност в световен план и обяви конкретни планове за засилване на сътрудничеството с правителството на Ирак в борбата срещу "Ислямска държава":

Не може да имаме икономическа без национална сигурност и обратното. На тази среща на върха постигнахме напредък и по двете. Можем да засилим икономическата сигурност с борба срещу корупцията, сключване на търговски споразумения и насърчаване на екологичното производство... От гледна точка на стъпките за по-добра защита на нашите граждани, мисля, че най-голямото предизвикателство е ислямския екстремизъм и насилието.

Президентът на САЩ Барак Обама изрази увереност, че групировката "Ислямска държава" в крайна сметка ще бъде разгромена и изгонена от Ирак, но това ще отнеме време. Според него успехът срещу джихадистите ще зависи от ефективна международна коалиция, подкрепяща иракския министър-председател Хайдер ал Абади.

Срещата на Г-7 се проведе при безпрецедентни мерки за сигурност с над 20 хиляди полицаи, грижещи се за безопасността на политиците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24