Серия от големи сделки и инвестиции стимулира деловата активност

Снимка: архив

Очертава се ясна от началото на годината тенденция за подобряване на общия бизнес климат в България. Налице са положителни очаквания за развитие на всички сектори в икономиката, особено в секторите промишленост и строителство, каза преди няколко дни финансовият министър Владислав Горанов след като малко преди това неговото министерство почти удвои прогнозата си за ръста на БВП на страната за тази година от 0,8 на 1,4%.

Колкото и политически да звучи това изказване, то не е голословно и се основава на реални факти дори само от последните десетина дни, когато в страната станаха няколко големи сделки и бяха направени значителни на фона на все още доминиращото бизнес униние инвестиции.

Стартира реализацията на инвестиция от 13 млн. евро на плевенската фирма за мъжка мода „Димитров”. Така ще бъдат създадени 800 нови работни места според собственика на фирмата Магдален Димитров. Първата копка за новия производствено-административен комплекс „Десизо Монни” на плевенската фирма беше направена в присъствието на председателя на парламента Цецка Цачева. Той ще превърне в супермодерен комплекс съществуваща от 2000 г. 6-етажна фабрика за мъжка конфекция на компанията с близо 1200 души персонал. Българската фирма е основен партньор на две от най-реномираните модни марки в света – Hugo Boss и Giorgio Armani, произвеждайки техни стоки.

Още по-голяма инвестиция направиха и още едни италиански инвеститори – тези от „Италчементи груп”. В Девня беше открит новият им завод за цимент. Инсталацията за прозводство на клинкер и цимент е на стойност 165 млн. евро, като при реализацията му са разкрити над 3000 работни места. На откриването присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, президентът на „Италчементи груп” Карло Пезенти и посланикът на Италия у нас Марко Контичели. За инвестицията си в новия завод в началото на тази година българското дружество „Девня цимент” беше обявено за „Инвеститор на годината” от Българската агенция за инвестиции. С дневен производствен капацитет от 4000 тона, проектът е един от най-големите по рода си в Европа. Ще напомним по този повод, че Италия е в Топ 10 на чуждестранните инвеститори в България.

От миналата седмица и банка „Токуда” вече има нов собственик и то български. Токуда банк е една от малките банки в страната. Досега тя беше собственост на японската „Интернешънъл хоспитал сървис” на основателя и собственик на японската корпорация Tokushukai Medical Торао Токуда, който построи и притежава в София и една от най-големите и модерни болници в България. Контролният пакет акции на банковото дружество беше закупен от обединения холдинг „Доверие”, който е публично дружество, чийто акции се търгуват на Българска фондова борса и чийто капитал е собственост на 148 000 акционери физически и юридически лица. Предстои продажбата да бъде одобрена от няколко регулатора, но така или иначе и тази сделка е ново свидетелство за оживлението на бизнес активността и подобряването на бизнес климата както за българските, така и за чуждестранните инвеститори в страната. Още повече, че според достоверни източници предстои и сделка с австрийски инвеститори за българския исторически телеком БТК, който е в тройката и на мобилните оператори и интернет доставчици. Прав изглежда в тази светлина премиерът Бойко Борисов, който не пропусна да се похвали в Facebook – За няколко дни в България открихме заводи, които ще осигурят работа на над 10 000 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..

публикувано на 13.12.18 в 12:07

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10