Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

"Абсурдистан" е заглавието на първа страница в днешния брой на вестник Земя с пояснения "най-честата причина да вземаме заеми е, за да се лекуваме; 80 на сто от фирмите нямат възможност да наемат нови работници; 15 търговски вериги монополисти държат близо 80 процента от търговията с храни у нас; матурите на зрелостниците пълни с псувни и цинизми". Друг абсурд на живота у нас е избран като водещо заглавие в Дума - "Най-голямата белодробна болница на Балканите без ток". Министерството на здравеопазването ликвидира здравното заведение в старозагорското село Радунци.

"Полицаи на палатки пред парламента", съобщава Труд от първа страница по повод готвения от синдикатите в МВР и в Министерството на правосъдието протест срещу лошите условия на труд. Демонстрациите започват на 12 юни, петък.

Труд и 24 часа информират кои са петнайсетте победители в организиран от тях национален конкурс за поощряване на малки и средни фирми. Те получиха възможност да рекламират в двете издания за по десет хиляди лева. 

"Малките ферми загиват от 1 януари догодина", алармира Преса. Строгите евростандарти за кравето мляко ще оставят много стопани, особено в планинските райони, без прехрана. 

"Откриването на кампанията за бране на череши се бави нарочно", пише Монитор. Според собственици на черешови масиви, това е натиск на прекупвачите, за да намалят цената на плода. 

Фалшиво краве масло на наши фирми се продава в магазините, пише Сега. Асоциация "Активни потребители" е провела тест на десет различни опаковки, две от трите компании нарушители вече са били заловени в измама през есента на миналата година. 

"Просяци изкарват по 500 хиляди лева на месец", пише Телеграф. Парите са за ромски лидери, които ръководят бизнеса с просията, по данни на МВР. 

"Износът продължава да расте с рекорден темп", съобщава на първа страница Капитал дейли. Това се дължи на поскъпналия долар, възстановяването на икономиките в Европа и на поевтинелия транспорт.

Макроикономистът Лъчезар Богданов прогнозира в интервю за 24 часа, че ако се запази тенденцията да намалява безработицата, ще има осезаем ръст на доходите. Дали възстановяването на икономиката е устойчиво ще проличи до 9 месеца, казва още той.

Според проучване на Преса, върнатите от министри и членове на политическите кабинети пари за бонуси в размер на повече от 700 хиляди лева са разпределени главно за лечението на 25 души. Допълнителните средства бяха внесени в специална сметка след заповед на премиера Бойко Борисов през 2012 година, уточнява вестникът.  

Монитор информира, че поради започващия от днес двумесечен ремонт на Руски паметник, тролеите по линия едно и пет са с променен маршрут, няма изменения в движението на трамваите 4 и 5 и на автобусите 74 и 260.

В петък влизат в сила промени в Наказателно-процесуалния кодекс, една от тях възлага на МВР да следи как се спазва наложената от съда мярка "подписка" и "домашен арест", пише Стандарт.

"Мащабни разкопки разкриват тайните на Перперикон", пише Новинар. До 4 месеца трябва да завършат изследванията на митичния хълм, казва проф. Николай Овчаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24