Небето съвсем не е лимит

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

100 годишнината от началото на българското самолетостроене стана повод за провеждането на „Ден на авиационните професии“ в Клуба на авиацията с музейна експозиция, който се намира на Летище София (Терминал 1). Професиите бяха представени от Асоциацията на българските авиокомпании, Летище София, Колежа по въздушен транспорт към ИВТ, Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация",  известни пилоти, авиоинженери и техници, стюардеси, ветерани. Участие взеха и над 150 ученици от няколко столични училища.

За някои „небето е лимита“, но за други съвсем не. За дългогодишния пилот Иван срещата с небето е ежедневие. Той разказа, че професията пилот съвсем не е лека и страхът от летене никога не напуска човешкото сърце. Повечето хора мислят, че за летците  това е просто рутина, но всъщност не е така. Той сравни летенето с прераждане. Една различна гледна точка. Всеки път, когато самолетът се извиси над облаците, той вижда една нова светлина, нов път, нов свят. По негови думи – доста вдъхновяваща професия. Част от неговите колеги, също дългогодишни пилоти, разказаха защо са избрали точно тази работа. Отговорът бе един – динамиката. Отрицателните страни обаче са много– нерегулиран график, по-малко време за семейството, отговорност за живота на толкова много хора зад гърба ти. Едно време обучението било платено изцяло от държавата, сега се изискват сериозни финансови средства, но е интересно и си влече хората, които са родени за това. Самото обучение продължава с години и доста часове отминават в модерно оборудваните симулатори, преди да се осъществи първият полет на всеки начинаещ. Нещо като неписано правило е, че ако баща ти е пилот и ти задължително ставаш пилот. Всъщност това отговориха всички на въпроса „защо избрахте тази професия?“. Те подчертаха също, че няма два еднакви полета, всеки път трябва да си подготвен за нови изживявания и всеки път научаваш по нещо ново и полезно.

Катотеритория България е малка, но както и в много други области, тя има принос към света на авиацията.

Асен Йорданов (1896–1967) е български изобретател, инженер и авиатор със световна известност. Йорданов е смятан за основател на авиоинженерството в България и има огромен принос в развитието на американската авиация. Любимото му занимание като дете е да прави хвърчила. По време на Балканската война Асен Йорданов заминава доброволец за фронта и постъпва като механик в аеропланното отделение край Свиленград. Той продължава да работи върху конструирането на първия български самолет "Експрес", по-късно наречен „Йорданов – 1“, който завършва през лятото на 1915 г. Така е поставено началото на българското самолетостроене. През 1925 година е създадена Държавна аеропланна работилница на летище Божурище.

Първият български самолет –  „Йорданов – 1“Първият български дипломиран пилот е Симеон Петров, който е и първият, който лети над България. Поставя и началото на нощното летене във Франция, а също е и първият авиатор в световната история, който приземява самолет със спрял двигател. Неговият опит и своеобразните му авиационни рекорди се ползват при разработването на летателните програми на водещи световни авиационни школи. На него е посветена биографичната книга – „Симеон Петров – пръв между орлите“.

През 1892 на Международния панаир в Пловдив двама лейтенанти от Българската армия летят с френския дирижабъл La France. Въодушевени от полета, те убеждават командването, че България има нужда от летателно звено и това поставя началото на българските военновъздушни сили. На 20 април 1906 е създадено „Въздухоплавателно отделение”. Първото поколение български летци е тренирано на дирижабъл, наречен „София-1”.

Военновъздушните сили на България, преминали Балканската война, Първата и Втората световни войни, и до днес поддържат духа и традициите на българската авиация. Димитър Спирасаревски остава завинаги в историята с храброто си дело, спечелило му прозвището „жива торпила”. На 20 декември 1943 г., в разгара на Втората световна война, София е подложена на въздушни атаки. Над столицата са пуснати 270 бомби. В ожесточената битка, останал без боеприпаси, Списаревски насочва изтребителя си и нанася унищожителен удар на противниковия бомбардировач, който се разцепва и разпада във въздуха.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..

публикувано на 13.12.18 в 12:07

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10