Няма опасност от обгазяване на "Долно Езерово" след разлива на бензин, обяви кметът на Бургас

| обновено на 17.06.15 в 21:46
Снимка: БГНЕС

Технологичен пропуск от корозия на тръбата или проблем със заваръчния шев са най-вероятните причини за разлива на десетки тонове бензин от нефтопровод на "Лукойл Нефтохим Бургас" на 2 километра от бургаския квартал "Долно езерово". В официално съобщение до медиите от "Лукойл" твърдят, че се разследва версията за криминален пробив при кражба на гориво.

В района се усеща силна задушлива миризма, но няма опасност от обгазяване на жителите на квартала, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Най-важното е, че е овладян разливът. Не е констатиран, вследствие на 6-7 замервания, разлив в защитената територия. Според експертите на "Лукойл" е около 30 тона разлятото количество бензин А-95. В момента е създадена организация с десет цистерни, които изпомпват повърхностния слой от бензин и се насочва към пречиствателните съоръжения. По мнение на екипите до ранни часове на утрешния ден трябва да бъде източено цялото количество, посочи Николов.

Той обясни дали силната миризма на бензин е опасна за жителите на квартала.

Опасна е, ако стигне до жилищната територия, заради което сме затворили пътя от двете страни. Не пропускаме преминаването на автомобили, за да не застрашим живота и на хората. Има риск вследствие на високите температури от искра, от преминаващ автомобил да се получи пожар. Именно затова сме ограничили движението, докато не приключи акцията по обезвреждане и почистване на засегнатата и замърсена територия, каза още кметът на Бургас.

От пробития тръбопровод се изляха десетки тонове бензин край бургаския квартал "Долно Езерово". Пътят "Долно Езерово" - Братово беше залят и отцепен. Гориво е попаднало и в река Чукарлийска.

По данни на "Лукойл Нефтохим Бургас" течът от пробития нефтопровод е между 10 и 30 тона гориво.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите вземат проби за анализ на замърсената вода в река Чукарлийска, която се влива в езерото Вая. Измерва се и замърсяването на въздуха.

На място са изпратени полицейски екипи и специализирани коли на службата за пожарна и аварийна безопасност в Бургас.

Спукването на нефтопровод от предприятието "Лукойл Нефтохим Бургас" доведе до замърсяване на околната среда, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева. Аварията е по нефтопровод, по който се транспортира бензин. 

Разливът е от бензин. По първоначални данни от порядъка на 30-40 тона е количеството, което се е разляло в река Чукарлийска и в езерото Вая, което е защитена зона. Част от него е и защитена територия, защитена местност и в този смисъл има опасност за живота в езерото. Предприети са незабавни действия, както от Регионалната инспекция по околна среда и водите, които са на място и в момента. От община Бургас в непрекъсната връзка съм с кмета Димитър Николов и от колегите от Пожарна безопасност и защита на населението, от които също се предприемат действия за ограничаване на разлива. Вече са инсталирани буйови заграждения, чрез които се ограничава замърсяването. Операторът "Лукойл Нефтохим" ще понесе санкции за допускането на това нарушение и те ще бъдат с цялата строгост на закона. Това, което се предприема като мерки от страна на институциите, е в посока ограничаване на възможното замърсяване, обясни Василева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24