Финансовите министри от Еврогрупата обсъждат гръцката дългова криза

Шансовете за постигане на споразумение не са големи

| обновено на 18.06.15 в 17:26

Финансовите министри от еврозоната са в Люксембург в пореден опит да убедят Гърция да въведе нови реформи, за да получи заем, който да я спаси от фалит. Надеждите за успех на разговорите не са големи.

Преди началото на консултациите председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум изрази слаба надежда за постигане на споразумение:

Днес имаме една задача и тя е да видим дали можем да се приближим до споразумение с Гърция. Това изисква допълнителни стъпки от гръцка страна, защото ни трябва твърдо споразумение. Не съм сигурен дали ще постигнем напредък, но се надявам на това.

Основните спорни въпроси продължават да бъдат орязването на пенсиите и увеличаването на ДДС. Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че днес Гърция трябва да представи своите контрапредложения, като разговорите се очертават като сложни.

Тези предложения са абсолютно задължителни - по фискалните цели, пенсиите и ДДС. Защото ни трябва финансово устойчиво споразумение с Гърция. Трябва да дойдем на срещата с политическа воля, защото това, което е поставено на карта, е важно за гръцкия народ и за еврозоната като цяло.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че ще търси компромис в консултациите:

Преди известно време президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че за да успее еврото някъде, то трябва да успее навсякъде. Днес ще представим идеите на гръцкото правителство в тази насока. Целта е да заменим скъпоструващото разногласие с ефективен консенсус.

Атина отказва да приеме условията на кредиторите, като твърди, че те отново я принуждават да съкращава държавни разходи, противно на предизборните обещания на управляващата партия СИРИЗА за край на мерките за икономии. Сред ключовите спорни теми е и реформа на гръцката пенсионна система.

Без размразяване на помощта от европейските правителства Гърция няма да може да плати дължима вноска от 1,6 милиарда евро към МВФ на 30-и юни, което може да доведе до отлив на капитали от страната, срив на банковата система и принудително изоставяне на еврото като валута.

Днес директорът на МВФ Кристин Лагард предупреди, че Гърция няма да получи гратисен период за изплащане на дължимите средства към Фонда. Пред репортери в Люксембург Лагард подчерта: 

Няма да има отлагане от месец или два. Заемът трябва да се плати на 30-и юни.

Кризисен план за Гърция вече се обсъжда, призна ресорният еврокомисар Валдис Домбровскис:

Страните - членки разбираемо са изнервени, защото в края на юни изтича спасителната програма и се обсъждат някои недотам благоприятни сценарии. Това, разбира се, не е нашата цел.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Алексис Ципрас

Атина иска достойно споразумение по дълговата криза

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че правителството му иска да постигне достойно споразумение по дълговата криза на страната. Това каза Ципрас след срещата си с австрийския канцлер Вернер Файман , който посети днес Атина в последен опит да сближи..

публикувано на 17.06.15 в 20:57
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24