За розата и бирата… и българската следа

БНР Новини
Снимка: личен архив на Ивайло Пенев

Световната тенденция на възход и налагане на крафт-бирата не подминава и България. Страната има сравнително кратки пивоварни традиции – по-малко от век и половина и това колкото затруднява възпитанието на нови бирени вкусове, толкова и го улеснява в сравнение с наложените такива в Чехия, Германия, Белгия и Великобритания.

Белгийският майстор, работещ в една от първите български крафт-пивоварни в планинския град Трявна, пръв се осмели да подправи една от бирите си с традиционната българска подправка – чубрица и намери много добър прием сред ценителите на неочаквани вкусове. С известно закъснение, един от най-добрите български крафт-пивовари отвърна, по повод годишнината на първата бутилирана „занаятчийска” бира в София, с лимитирана серия с микс от съставки – репички, цвекло, целина, розмарин и бахар. Отново аплодисменти от познавачите. Междувременно домашните пивовари продължават да експериментират със заобикалящата ги растителност – от коприва, през шипки, до използване на дива мая с касис, като резултатът изненада приятно дори и авторите си.

Картината би била повърхностна и непълна без едно от най-сериозните начинания на българин, при това в един от безспорните бирени центрове на света – Лондон. Rose Brew казва с името си всичко за своя създател, старозагореца Ивайло Пенев. От години той живее в Лондон и търгува розова вода, произвеждана в Казанлък от негов приятел. След известни колебания се впуска заедно със съдружници в авантюрата ейл с розова вода. Пивоварната им е една от малкото британски, изцяло сертифицирани като органични, което автоматически я поставя в по-горна категория, вкл. и ценова. Те са и едни от малкото, които ферментират бира в отворени съдове. Малко като в Средновековието – шегува се Ивайло и продължава. – То си е като жив организъм – малко е непредвидимо. Понякога не се получава – за втори път ми се случва, варим бира с нормална захарност,екстракт,  температурата се следи електронно и въпреки това не иска да ферментира навреме.

Засега правят  три бири с розова вода с имена, съответстващи (почти) на стиловете им: WhiteRose (wit), PinkRose (IPA), Black Rose (stout). Дегустирахме ги в този ред, а усещането на роза намаляваше със всяка следваща. Количеството използвана розова вода варира – от чаена лъжичка на бутилка в първия случай до половин лъжичка в последния. Но нещата далеч не са толкова прости. Самата розова вода усилва всеки вкус, ако е правилно дозирана – обяснява Ивайло. – В началото слагах доста повече, защото бях нещо като имунизиран към нейния аромат.

Първата бира, особено популярна по Св. Валентин във Великобритания, повтаряща рецепта на шоколад с рози, е шоколадовият им стаут. С отварянето си, бутилката поднася букет ароматни рози, после... „нещата се уравновесяват, но това е и интересното. Докато отпиваш от бутилката, тя е различна, не е скучна, всяка глътка има различен вкус. А има и успокояващ ефект, кара те да се чувстваш добре. Освен това е полезна и за стомаха”.

Разбира се, розата има доста по-романтично излъчване от хмела, но тя не дава противно на някои очаквания сладост на бирата, а усилва горчивината й. С тези си свойства, тя е еднакво ценена и от дамската, и от мъжката половина на биролюбивото човечество. Оценките за „розовите” бири на Ивайло в световните специализирани дегустационни сайтове не са еднозначни. От върховно одобрение за стаута (18,5/20) до сравнение с турски локум за бялата (12/20). Това далеч не притеснява Ивайло и провокира хумор, определян и като „черен български”. Въпрос на персонално мнение – казва той. – А и различните хора усещат различните вкусове по различен начин. За някои наистина може да е прекалено розова и да им дава чувството, че пият шампоан.

За негово щастие, доста дами, които обикновено не пият бира, навлизат в тайните й чрез розата. Така българската следа в крафт-пивоварството, дори и на Острова, рискува да стане все по-забележима.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..

публикувано на 13.12.18 в 12:07

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10