Туск: България може да бъде третирана като специален случай при бъдещото разпределение на бежанци

Евролидерите се договориха 60 хил. имигранти да бъдат разселени в страните от ЕС през следващите 2 години

| обновено на 26.06.15 в 08:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери отхвърлиха задължителните квоти за прием на бежанци и не постигнаха ясен консенсус, как ще се справят с миграционната криза в Средиземно море. Разгорещените дебати продължиха до късно през нощта, защото голяма част от времето бе посветено и на проблема с Гърция.

Ръководителите на 28-те изразиха само принципното си съгласие да разпределят на доброволен принцип помежду си 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция пред следващите 2 години, съобщи председателят на Европейски съвет Доналд ТускВътрешните министри ще финализират схемата до края на юли. Още 20 хиляди извън Съюза също ще бъдат разселени, така че общият брой на бежанците ще стане 60 хилядиобеща Туск, без да обясни, как ще се гарантира броят на хората, които всяка държава-членка доброволно ще приюти.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, чиято идея за задължителен квотен принцип беше провалена от лидерите, се опита да скрие разочарованието си: Важното е да се разпределят тези 40 хиляди плюс още 20 хиляди души дали това ще стане по доброволен или задължителен начин – ми е все едно.

Тепърва на ниво технически групи ще се преговаря какви нови критерии ще разпределят броя на бежанците, която всяка от държавите би приела. Доброволният принцип обаче оставя вратата отворена за държави като България да откажат изобщо или да приемат твърде малко мигранти от италианските и гръцките бежански власти.

България може да бъде третирана като специален случай при бъдещото разпределение на бежанци, заяви тази сутрин след срещата на върха на ЕС председателят на Съвета Доналд Туск:
Всички страни-членки обещаха да участват. Повечето нямаха проблем с това да се постигне целта от прием на 60 хиляди имигранти. Имаше само едно изключение Унгария, и до известна степен България. Защото тези две страни също са засегнати от силен миграционен натиск. Мисля, че ние ще ги считаме като отделни случаи, когато дойде време да разпределим дяловете.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24