Недоволни от спряното събаряне на незаконни постройки в Гърмен протестират в София

Лиляна Павлова: Вина за допуснатите нови 775 адресни регистрации в кв. "Кремиковци" има както предишният кмет Ахмед Башев от ДПС, така и настоящият - Минка Капитанова

| обновено на 18.07.15 в 12:33
Снимка: БГНЕС

Около 200 души протестират пред бившия партиен дом в София с искане да продължи разрушаването на незаконните постройки в родопското село Гърмен. 

Решението за протеста в София е взето от инициативния комитет, след като от Министерството на регионалното развитие и благоустройство официално съобщиха, че насроченото за 13 юли събаряне на две от ромските постройки в Гърмен няма да се състои.

Причината е писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по депозирана от нея жалба и необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство.

Съдът е поискал от България да спре разрушаването, докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели. Дирекцията за национален строителен контрол в петък излезе със становище, в което се казва, че институцията ще изпълни всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи в село Гърмен при стриктно спазване на човешките права и принципа за съразмерност.

До момента са премахнати 8 незаконни строежа в селото, тъй като влезлите в сила заповеди задължително следва да бъдат приведени в изпълнение.  От ДНСК е отправено писмо до кмета на общината, с което уведомяват, че предстои премахване на още 102 постройки, за 20 от които вече е избран изпълнител и предстои  насрочване на принудителното премахване.

За гарантиране на запазването на правата на уязвимите лица, които са жители или лица с постоянна адресна регистрация в община Гърмен, е изискано от кмета незабавно да представи в ДНСК график със срокове за временно настаняване на засегнатите семейства.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е разпоредила Главна дирекция ГРАО да започне проверка на адресните регистрации в квартал "Кремиковци“ на Гърмен. Ако се установят закононарушения, ще има заличаване на регистрации и ще бъдат се сезирани и другите компетентни органи. Това съобщи министър Павлова в интервю пред бТВ. По думите ѝ, вина за проблема с допуснатите нови 775 регистрации в квартала има не само предишния кмет Ахмед Башев от ДПС, но и настоящата кметица Минка Капитанова, която е била заместник-кмет по това време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24