Археологически парк „Тополница“ – поглед към неолитния свят

БНР Новини
6
Снимка: Луиза Лазарова

Местността „Св. Петка“ в близост до село Чавдар е наследник на най-древните култура и население, които някога са откривани от учените в Средногорието. Археологическите разкопки край река Тополница, продължили от 1968 до 1980 година, доказват, че на това китно място е имало живот преди 7000 години. Открити са останки от неолитни жилища, уникални по рода си рисувана керамика и съдове, датиращи от неолита. На това място в момента се намира Археологически парк „Тополница“, който отваря врати през октомври 2012 г. Изграден е по европейски проект. В парка се намира музей за неолитна култура, където чрез табла, плакати, снимки и екскурзоводна беседа гостите ще мога да се запознаят подробно с историята на находките в селищната могила и да се пренесат хиляди години назад в миналото. Наскоро е открита и изложба, която разказва за историята на село Чавдар.


Точно до музея се разполагат пет неолитни къщички, които пресъздават живота на хората от миналото. Жилищата са пресъздадени автентично и позволяват на туристите да се потопят в древната култура. Достъпни са безплатно за всички туристи, а любителите на по-специални изживявания имат възможност да пренощуват в една от къщичките и наистина да се запознаят с ежедневието на прародителите си.

Сред атракциите е и работилницата за глинени съдове и сечива, датираща от каменната ера.
Айсум Мехмедова, уредник на Археологически парк „Тополница“, разказва за най-интересните находки:

Тук може да се види всичко от неолита. Преди откриването на металите, всички оръдия на труда са били от камъни, кости на животни, дърво и всичко, което може да се вземе от природата. Има различни съдове, ръчна мелница, която се нарича хромел, питоси и грънчарски колелета.

Точно до археологическия комплекс, в най-високата част на местността, се намира параклисът „Св. Петка“, построен през 2008 г. Оттам се разкрива невероятна панорамна гледка към парк „Тополница“ и село Чавдар.
Параклисът „Св. Петка“
Тази точка до ден днешен събира местните хора на празници и поддържа културата и традициите на средногорци. Комплексът включва още традиционен български ресторант, както и място за пикник, оборудвано с камина, навеси и дървени беседки.

Снимки: Луиза Лазарова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Музея на просветното дело в Копривщица

"Четете и знайте, за да не бъдете подигравани и укорявани от други племена и народи. Събрах и обединих историята на българския род в тая книжица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество. Преписвайте тази историйца… и пазете я да не изчезне!" Това казва преди повече от две столетия в своята..

обновено на 24.05.20 в 02:02

Министерството на туризма връчи награди на най-добрите в сектора през 2018 година

Министерството на туризма връчи своите годишни институционални награди в бранша. На стилна церемония във Военния клуб в София бяха отличени победителите в 16 категории, излъчени след онлайн гласуване, провело се в периода 13 ноември – 5 декември 2018 година. Специално видео обръщение до гостите на събитието изпрати председателят на Световния..

публикувано на 12.12.18 в 11:22
Провиралката над село Лиляч, в рамките на мегалитен комплекс.

Провиралките – народно средство за здраве и зачеване

България е малка по своята площ и на картата на Европа понякога по-лесно ще я разпознаете по фóрмата, но не и по името, което липсва. Обаче този, който опознае страната ни, няма как да не признае достойното ѝ място на европейския континент: заради богатата история, щедрата природа, пъстрите традиции и мистериите, които я обвиват. Една от тези..

публикувано на 07.12.18 в 13:27

В Гумощник ценят всеки гост и му подаряват своята богата история

„Боже, благодаря ти, че ни удостои да видим изгрева на слънцето и днес, позволи ни да видим и залеза на този ден“ – с такава молитва и благодарност за живота е започвал всеки нов ден в малкото село Гумощник в близост до Троян. Районът е известен с многобройните си исторически и природни забележителности, а не малка част от тях се намират в с...

публикувано на 07.11.18 в 12:03

В село Косово времето е спряло през XIX век

Сезоните сменят лицата си, а ние – в постоянни мисли за ежедневните битови проблеми, загубваме връзката с природата. Трупаме грижи, години, а неудовлетворението смачква душите ни. Но ако само за един ден се отскубнем от хватката на материалния свят, успяваме да чуем песента на природата, която бързо ни зарежда с безвремието си и изпълва..

публикувано на 29.10.18 в 12:08

Люлин планина – далеч от хората, насаме с природата

Няколко са планините около София, които предлагат възможност на жителите и гостите на столицата да разтоварят сред природата от забързания ритъм и проблемите на пренаселения град. Една от тях е Люлин. Тя е по-слабо популярна сред туристите в сравнение с Витоша, в чието подножие се намира столицата. Затова пък можете да скитате с часове из меките..

публикувано на 26.10.18 в 11:00

На безгрижна есенна разходка из Понор планина

Ако се чудите накъде да поемете на релаксиращ преход в планината през слънчевите дни на циганското лято, можете да спрете избора си на Понор. Това е карстова планина, разположена в централната част на Западна Стара планина. Най-високата ѝ точка е връх Равно Буче (1499 м), за чиято форма можете да се досетите от названието му. Просторните плата..

публикувано на 09.10.18 в 14:42