САС гледа повторно делото срещу Цветан Цветанов

Снимка: БГНЕС

В Софийския апелативен съд за втори път започна делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за престъпление срещу правосъдието. Преди месец Върховният касационен съд отмени четиригодишната му осъдителна присъда и върна процеса на апелативната инстанция с мотива, че  Цветанов не е бил съден от безпристрастен съдебен състав.


Предубедеността на първите трима апелативни съдии последната съдебна инстанция беше извлякла и от отказа им да разпитат бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев. За днес той беше служебно призован и близо час даваше показания при закрити врата. Цветан Цветанов беше видимо доволен от рестарта на процеса. За пореден път той декларира, че не е нарушавал закона, а правилата, свързани с използването на СРС, е спазвал като своите предшественици и наследници на върха на МВР. Интерпретирайки показанията на Калин Георгиев, адвокатът на Цветанов Менко Менков коментира, че те са били в подкрепа на защитната теза, че бившият вътрешен министър е имал право на преценка да разпореди или не експлоатацията на специални разузнавателни средства:

"И те са следствие на професионалната компетентност и на главния секретар, каквато е била практиката и при предходните министри. Дори той даде много екзотичен пример как като служител още в Областната дирекция в град Пловдив,  Бог да го прости професор Георги Петканов в качеството си на министър на вътрешните работи, по телефона му е съобщил от София, че няма да му разпореди разрешени вече от съда за прилагане специални разузнавателни средства".

На 14-ти септември, когато делото трябва да продължи, ще бъде разпитан бившият първи антимафиот Станислав Флоров. Съдът поиска този разпит, за да изследва лично имал ли е личен мотив Цветан Цветанов да откаже под контрол да бъде поставен, пишейки шест пъти "не" под разрешение от съдия искания за СРС-та, бившият директор на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров:

"Самият Орлин Тодоров също беше разпитан като свидетел в първоинстанционното производство и той категорично заяви, че е виждал три пъти през живота си Цветан Цветанов".

Що се отнася до връщането на делото в Софийския апелативен съд Цветан Цветанов беше лаконичен за обвиненията към първия съдебен състав, че е бил предубеден към него:

"Самият факт, че не беше допуснат допуснатият преди това свидетел Калин Георгиев, можем да направим подобни обосновани изводи".

Задължението за присъствие в съдебната зала на подсъдимите и на втора инстанция, в сила от няколко дни, днес достигна и до Цветан Цветанов. Той обаче обясни, че за него това не е проблем, щом е в името на исканото от всички бързо правосъдие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24