Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

КАПИТАЛ DAILY определя като бързи и непрозрачни действията на синдиците при организирането на първия търг за имущество на длъжник на фалиралата КТБ. Търгът за пакета акции на верига магазини за техника „не е широко разгласен, кратките срокове ограничават потенциалните инвеститори и постигането на висока цена. Така, ако искат да играят на него, потенциалните купувачи трябва да намерят 6 милиона лева за 12 дни. Това е първата продажба, но ако и останалите продължат в същия стил, ще се стигне до поредното разграбване в КТБ. Губещи ще са данъкоплатците, които вече осигуриха 3,6 милиарда лева за изплащане на депозити, а при непазарни продажби ще се върне минимална част от даденото“, предрича "КАПИТАЛ DAILY".

„Банките събраха почти 500 милиона лева такси и комисионни за половин година“, пише вестник СЕГА. „На фона на спадащи лихвени приходи и разходи и растящи постъпления от такси и комисионни българската банкова система увеличава печалбата си“, констатира вестникът.

Печалбата на банките за първото полугодие нараства с повече от 170 милиона лева спрямо първите шест месеца на миналата година. В същото време „близо половината българи нямат спестен нито един лев. Едва трима от 10 могат да посрещнат изненадващ разход от 1 000 лева“, сочи вестник ЗЕМЯ.

Българските общини ще могат да усвоят близо 98 милиона лева по новата програма „Околна среда“за преработка на разделно събрани хранителни и зелени отпадъци като трева и листа чрез инсталации, превръщащи ги в компост, съобщава ТРУД. Проекти ще могат да се подават електронно до 2 август 2016 година.

„Прокуратурата да подхване далаверите в енергетиката. След бизнеса това поиска и енергийният министър Теменужка Петкова“, пише СТАНДАРТ. Петкова посочи, че Агенцията за държавна финансова инспекция е установила „доста сериозни нарушения“, по които прокуратурата може да се произнесе.

„Близо четиристотин собственици на малки фотоволтаични централи, построени с еврофинансиране, са заплашени от фалит. Причината е, че с приетите промени в Закона за енергетиката приходите им се намаляват с 80 процента“, пише 24 ЧАСА. От август изкупната цена вече ще е не 570, а 130 лева на мегаватчас. При това положение засегнатите производители няма да могат да погасят оперативните си разходи, камо ли скъпите кредити от банките, става ясно от публикацията.

„Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране се запъна за оставката“, пише в заглавие вестник МОНИТОР. Иван Иванов няма да си подаде сам оставката, обяви самият той, ден след като четирите национално представени работодателски организации и двата синдиката обясниха, че официално ще поискат да оваканти поста. Иванов призна, че определената от КЕВР добавка към цената на тока „задължения към обществото“ е много висока, но според него причината се тежките управленски грешки през изминалото десетилетие, в резултат от които Националната електрическа компания е докарана до финансова катастрофа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24