Започва 72-рият кинофестивал във Венеция

Кинофестивалът във Венеция ще бъде открит днес за 72-ри път със световната премиера на филма "Еверест" на режисьора Балтазар Кормакур с Джейк Гиленхал, Джош Бролин, Кийра Найтли и Робин Райт в главните роли, съобщиха световните информационни агенции. 

Най-старият кинофестивал има репутация, че избира за откриването си филми с голям потенциал в предстоящия награден сезон. През 2013 г. той изпрати на орбита космическата сага "Гравитация", която спечели седем "Оскар"-а. Миналата година започна с комедията "Бърдмен", получила четири "Оскар"-а, включително и за най-добър филм. "Еверест" е по сценарий на Марк Медоф и Саймън Буфой и разказва истинска история от 10-11 май 1996 година, когато две групи алпинисти, които опитват да изкачат върха, попадат в изключително тежка снежна буря. Филмът не е включен в конкурсната програма. 

За конкурсната програма са избрани 21 филма, сред които са футуристичната лента "Равни" на Дрейк Доремус с Кристен Стюарт и Никълъс Холт в главните роли, "Големият плясък" на Лука Гуаданиньо с Тилда Суинтън, Дакота Джонсън и Ралф Файнс, анимацията "Anomalisa" на Чарли Кауфман и Дюк Джонсън, "Сърце на куче" на Лори Андерсън, "Датчанката" с режисьор Том Хупър и изпълнител на главната роля Еди Редмейн. Сред претендентите за "Златния лъв" са също филмът на режисьора Амос Житай "Рабин: Последните дни", описващ убийството на израелския лидер Ицхак Рабин през 1995 г., криминалната драма "Безкрайната река" на южноафриканския режисьор Оливър Херманус, "11 минути" на полския режисьор Йежи Сколимовски, семейната криминална драма "Кланът" на аржентинския режисьор Пабло Траперо. В конкурсната програма са и трилърът на канадския режисьор Атом Егоян "Помни" за търсене на нацистки престъпници, с участието на Кристофър Плъмър и Мартин Ландау, "Кръв от моята кръв" на италианския режисьор Марко Белокио, "Франкофония" на руският кинорежисьор Александър Сокуров. 

Председател на журито на кинофестивала във Венеция е режисьорът Алфонсо Куарон, носител на "Оскар" за "Гравитация". В журито са режисьорите Павел Павликовски, Нури Билге Джейлан, Франческо Мунци, Хуо Сяо-сен, писателят и сценарист Еманюел Карер, актрисите Даян Крюгер, Елизабет Банкс. Журито на паралелната конкурсна програма "Хоризонти" ще бъде оглавено от режисьор Джонатан Дем, известен с филма "Мълчанието на агнетата". Най-добрите дебютни творби във Венеция ще избира жури под ръководството на италианския режисьор Саверио Костанцо. 

Сред филмите, които ще бъдат представени на кинофестивала във Венеция извън конкурсната програма, са "Черна меса" на Скот Купър с участието на Джони Деп в ролята на бостънския гангстер Уайти Бългър и "Spotlight" на Томас Маккарти с Майкъл Кийтън в образа на редактор на "Бостън глоуб", чийто екип разследва сексуален тормоз от свещеници. Тази година във Венеция ще бъдат показани реставрираните специално за кинофестивала шедьоври на Сергей Айзенщайн "Александър Невски" и на Федерико Фелини "Амаркорд".

Почетната награда "Златен лъв" за цялостно творчество ще получи френският режисьор Бертран Таверние. Почетната награда "Слава на кинотвореца" ще получи Брайън де Палма. Лице на 72-рия Венециански кинофестивал е актрисата Настася Кински. Нейният портрет е на официалния плакат на кинофестивала. На заден план на плаката е актьорът Жан-Пиер Лео, който бе лице на предишния кинофестивал във Венеция. Той е изобразен в един от последните кадри на филма на Трюфо "400-те удара". Кинофестивалът във Венеция ще продължи до 12 септември.

Информацията е на БТА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петър Делян като историческа фигура и романов герой

В българската история сякаш моментите на поражения след възходи са нещо като историческо правило. Нещо като историческо правило са и предателствата, макар че не можем да кажем, че точно ние сме най-стриктните последователи на това да предаваме героите си, Ефиалт – предателят на Леонид при Терпомилите е емблематичен пример. Така или иначе, факт е, че Петър..

публикувано на 20.08.20 в 09:05

Генерал Владимир Заимов – трагичната участ на един български военен командир

Генерал Владимир Заимов е един от най-популярните български военни, останал в историята с трагичната си съдба. Герой от войните, водени от България през второто десетилетие на ХХ век, впечатлил с храброст и тактически стратегически умения своите колеги военни, както и престолонаследника Борис, чийто живот спасява, отличил се на Дойранския..

публикувано на 25.06.20 в 10:07

Самотата има различни лица

Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като лекарка, но след време изцяло се посвещава на писателската си дейност. Автор е на много книги, които се..

публикувано на 07.06.20 в 09:15

Св. св. Кирил и Методий – съпокровители на Европа

Малцина знаят, че с апостолическо послание „За безпримерно достойнство” (Egregiae Virtutis) от 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обявява светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. За папата двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, допринесли значително както за културното израстване на Стария континент, така и за..

обновено на 24.05.20 в 10:21

В Музея на просветното дело в Копривщица

"Четете и знайте, за да не бъдете подигравани и укорявани от други племена и народи. Събрах и обединих историята на българския род в тая книжица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество. Преписвайте тази историйца… и пазете я да не изчезне!" Това казва преди повече от две столетия в своята..

обновено на 24.05.20 в 02:02

От „А” до „Я” в графити

На 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в столичната галерия Gifted Sofia беше открита международна изложба, посветена на кирилицата в графити. Събитието се организира за втора поредна година, а куратор е известният в графити-средите варненски стрийтарт артист Алекси Иванов, на когото принадлежи и..

обновено на 23.05.20 в 17:23
Изображения на глаголически букви. Св. Кирил е замислил глаголическата „А” с формата на кръст, защото е смятал азбуката за свято дело.

Българската азбука – духовно наследство с непреходна стойност

Един от най-тачените дни в празничния ни календар – 24 май, е Денят на буквите, на българската азбука, създадена през втората половина на IX век. Този ден ни връща столетия назад, припомняйки ни едно наследство, изгряло със своята духовна светлина над земи и култури. В дните преди 24 май в Българската академия на науките бе открита изложба за..

обновено на 21.05.20 в 11:56