Юнкер ще представи плановете на ЕК за овладяване на бежанския поток

Снимка: БТА
Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер ще изложи плановете си за овладяване на бежанския поток към Стария континент в реч пред евродепутатите в Страсбург. Тази сутрин той ще даде първи подробности за приетите снощи от Комисията законодателни предложения за разпределяне на стотици хиляди бежанци от Сирия, Ирак и Еритрея между 22 държави от ЕС. Очаква се Юнкер да поиска от правителствата повече правомощия за централизиран подход в граничната политика на Съюза.

С речта си "За състоянието на Съюза" Жан-Клод Юнкер ще се опита да убеди много скептични правителства и техните избиратели да се откажат от национален суверенитет за определянето на броя на хората, които всяка държава допуска законно на своя територия, предоставяйки международна закрила. Става дума за правно обвързващ механизъм, който да задължава всяка страна да приема бежанци, чийто брой вече няма да се определя от националните власти, а от Брюксел.

Целите са две – първо да се облекчат със 160 хиляди души Гърция, Италия и Унгария, защото нямат ресурса да подслонят толкова много хора, пристигнали по суша и море. Този брой обаче ще е само началото. Втората цел е да се гарантира, че нестихващият поток от размирния Близък изток и Африка ще бъде пренасочван равномерно, така че след няколко години да не се натоварват само шепа богати, гостоприемни държави, начело с Германия и Швеция, а да има "справедливо разпределение".

Конкретният брой и проценти на т.нар. "бежански квоти" ще станат ясни по-късно днес, както и критериите, въз основа на които те се изчисляват. Първоначално лансираната формула беше отхвърлена от правителствата, които имат последната дума за каквато и да било промяна на европейските закони в сферата на правосъдието и вътрешните работи.

Схемата за презаселване няма да отмени отговорността на страни като България с външни граници да поемат миграционния натиск съгласно Дъблинския регламент, чието нарушаване сега е системно. Напротив, от досегашните сигнали на Комисията става ясно, че със задължителните квоти "Дъблин" на практика ще бъде подсилен и наложен централизирано, за което вероятно ще се предвиждат санкции. Пратените с квота сирийци няма да имат избор в коя държава да живеят. Веднъж настанени със статут на бежанци в България, например, те няма да имат право да ходят другаде. А дори отново да опитат нелегално да прекосят шенгенските граници до Германия, там няма да имат социални и трудови права и Берлин ще ги връща обратно на София.

В речта си Юнкер ще засегне и притесненията на източноевропейците за слабата охрана на границите и трафика на нелегални икономически мигранти. Тук отново се очаква предложение за повече правомощия за някакъв вид "европейска гранична полиция". Голяма част от идеите на бившия люксембургски премиер и екипа му трябва да бъдат гласувани с квалифицирано мнозинство от вътрешните министри на ЕС в понеделник.

Освен миграцията в речта си Юнкер ще засегне и проблемите с дълга на Гърция, Украинската криза и референдума във Великобритания за напускане на ЕС.

Първото официално обръщение на Жан-Клод Юнкер към Европейския парламент ще се предава на живо по интернет на специално открита видео страница от 10.00 часа българско време.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24