Хаос на Балканите заради бежанския натиск

Хърватия затвори границата си със Сърбия, Унгария строи ограда по границата с Хърватия, Словения връща мигранти, Словакия отхвърли квотната система

| обновено на 18.09.15 в 11:35
Снимка: БТА

Хърватия затвори напълно седем от общо осемте контролно-пропускателни пункта по границата със Сърбия. Най-големият ГКПП, на главната магистрала между Хърватия и Сърбия, все още е отворен. Мярката е временна и е с цел ограничаване на притока на бежанци, пристигащи в страната от сръбска територия.

За по-малко от един ден в Хърватия, според официалните данни, изнесени по-рано, са влезли 11 000 бежанци, което създава проблеми с техния контрол, настаняване и транспортиране до транзитни центрове, или границите на съседни страни.

Министърът на труда на Сърбия Александър Вулин каза, че Белград ще потърси защита на своите икономически и други интереси в международните съдилища, заради затварянето на границата.

По-рано пък Словения спря движението на влакове по главната линия от Хърватия, след като органите на реда спряха влак с около 150 мигранти, съобщи Ройтерс. От словенската полиция обявиха, че мигрантите ще бъдат върнати в Хърватия колкото се може по-скоро.

Междувременно стана ясно, че парламентът на Словакия, след двудневно обсъждане на положението на бежанците в Европа, почти единодушно отхвърли квотната система за разпределение на мигрантите в страните от ЕС. Със 115 гласа и 4 въздържали се словашките депутати задължиха правителството да отхвърли предложената от ЕК система на задължителни квоти.

Очаква се парламент на Македония да удължи кризисното положение по границите си  до 15-ти юни 2016  година. Мярката е единствената точка в дневния ред на пленарно заседание в Скопие. Предложението бе направено вчера от правителството на премиера Никола Груевски. Досега от Гърция в страната са пристигнали около 80 000 мигранти.

Унгария пък започна да строи ограда по границата с Хърватия, за да пресече притока на мигранти и вече е разположила стотици войници и полицаи, съобщи премиерът Виктор Орбан по общественото радио, цитиран от Ройтерс. Той уточни, че оградата по 41-километровата сухопътна граница между двете страни ще бъде завършена в кратки срокове:

Трябва да приложим същите мерки като по сръбско-унгарската граница, каза Орбан. Той добави, че в момента 600 войници работят по оградата. По-късно днес предстои да бъдат изпратени още 500 и други 700 през уикенда.

Хърватия очаква над 20 000 мигранти през следващите две седмици. Хърватският премиер вече заяви, че страната ще изпраща пристигналите в страната бежанци в Словения или Унгария. През последните часове броят на влезлите в Хърватия се е увеличил много сериозно. Според външният министър на Хърватия Весна Пусич, за близо 24 часа в Хърватия са влезли десет пъти повече бежанци:

За сега Хърватия ще може да ги приеме, но ако продължи тази тенденция и това темпо на влизане в страната се запази, няма да имаме необходимия капацитет и състояние да се справим с този въпрос, във финансово отношение също. Всички тези хора казват ясно, че крайна точка на тяхното придвижване е Германия, каза тя.

В звуковия файл може да чуете репортаж на Николай Кръстев, цялото интервю с вицепремиера и външен министър на Хърватия Весна Пусич ще бъде излъчено на 19-и септмеври в предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" на БНР.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24