Пловдивският поет, историк и публицист Йордан Велчев беше гост на Литературни дни в Радио Благоевград

Срещата с пловдивския поет, историк и публицист Йордан Велчев и неговия тритомник "Балканският човек" беше първата от литературните срещи в Радио Благоевград след лятната ваканция.

Сред гостите на събитието в Голямото концертно студио бяха ученици от Националната хуманитарна гимназия "Св.Св.Кирил и Методий" - Благоевград, които изучават профилирано литература и история. Водещ на срещата беше водещият на предаването за литература по Радио Благоевград "Страници" Валентин Дишев.

Йордан Велчев през тази година беше удостоен повторно с Национална награда "Христо Г. Данов" за принос в националната книжовна култура, в раздел "Хуманитаристика", за новото си фундаментално изследване "Балканският човек ХІV – ХVІІ век".

Йордан Велчев е роден на 3 април 1949 г. в Пловдив. Завършва история във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Работил е като историк, главен художествен ръководител на Регионален телевизионен център – Пловдив, редактор на сп. “Военно-исторически сборник” при Военно издателство – София. Пише поезия, есеистика, автор е на изследвания върху взаимоотношенията  на цивилизациите в контекста Изток – Запад, на сценарии за документални филми. Издал е книгите: “Римски стадион” (стихове, 1979); “Старият Пловдив” (есе, 1983); “Нощна азбука” (стихове, 1984); “Анонимни жития” (историко-есеистична книга за личностите на Пловдив през първата половина на ХІХ век, 1987) – отличена с литературната награда “Светлоструй”; “Аркада” (стихове, 1993); “Милиони малки убийства” (поезия в проза и есета, 1997); “Сияе” (стихове, 1999) – получава годишната награда на Сдружението на български писатели. 

През 2005 г. излиза от печат фундаменталният му труд в седем книги “Градът или Между Изтока и Запада ХІV – ХVІІ век”, в който чрез историята на балканския имперски град (Пловдив) изследва човека на Изтока и Запада в съвкупността от историите на различни, но съществуващи заедно в единен свят народи, религии, езици и култури през столетията от ХІV в. до началото на разрива между източния и западния тип цивилизации. За тази своя книга получава националната награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура – раздел хуманитаристика, повторно годишната награда на Сдружението на български писатели и литературната награда “Пловдив”. Негови стихове са превеждани на английски, португалски, унгарски и руски език.Живее в родния си град.

"Балканският човек" – една история с център Пловдив и Балканския кръстопът, представя живота в балканския град  на фона на османския град, а и на европейския град. Църквите на османския град, финансов живот, търговия, собственост, религия, обичаи и още и още. Богат фактологичен материал поднесен увлекателно.

Една от причините да напиша тази огромна като обем книга (“Балканският човек”) бе просто да разкажа до най-малки колебания в придвижванията през времена и пространства кои сме били ние, за да станем такива, каквито сме, в изчистен до детайли образ въобще на "балканския тип човек". Ала не просто като мастито до празнодумство дефиниране на неща, които са се случвали в продължение на векове, а като внушение за неща, които следва да бъдат разбрани чрез усетите на сърцето.

А иначе ние не сме нито на единия, нито на другия бряг. Може би - за съжаление, може би за добро. Или може би, както казват, Балканите са единственото място на Европа, което все още е останало не съвсем засегнато от навсякъде другаде победилия сърцето Разум, голият Разум, който, по думите на Хьолдерлин, не ражда нищо разумно, Защото е забравил, че цялостният човек е този, у когото разумът и сърцето следва да живеят в единна прегръдка, казва авторът в интервю на Анелия Димитрова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Веси Пенкова

В Арт салона на Радио Благоевград се откри изложбата "Разкажи ми приказка" на Веси Пенкова

Много приятели, почитатели на изобразителното изкуство се събраха в Арт салона на Радио Благоевград на откриването на изложбата "Разкажи ми приказка", първа самостоятелна на Веси Пенкова.  "Дъжд за обичане", "Времето вътре в мен", "Зад сините очи", "Вратите на любовта" са част от приказките, които Веси Пенкова разказва чрез техниката акварел и..

публикувано на 04.10.17 в 12:58

Студентска изложба ще се открие в Арт салона на Радио Благоевград

На 3-ти декември (четвъртък), в 16:30 часа в Арт салона на Радио Благоевград ще се открие студентската изложба, посветена на предстоящия студентски празник - 8-и декември. Младите автори са студенти във Факултета по изкуствата на Югозападния университет. Изявите на младите художници от Югозападния университет в Арт салона на Радио Благоевград са традиция..

публикувано на 30.11.15 в 12:13

Романтична вечер на руската музика в Голямото концертно студио на Радио Благоевград

На 12 ноември (четвъртък) от 18.00 часа в Голямото концертно студио на Радио Благоевград ще звучи романтична руска музика в изпълнение на солистите на Камерна опера - Благоевград Теодора Петрова, Добромир Момеков, Гергана Янчева, Михаил Михайлов и пианистката Милена Томанова. В програмата са включени красиви песни от руските класици  Чайковски,..

публикувано на 11.11.15 в 11:04

Фолклорни групи от общините Банско и Разлог ще изнесат концерт в Голямото концертно студио на Радио Благоевград

"Ой, подуная пределските ветрове..." – така е наречен концертът, който ще изнесат в Голямото концертно студио фолклорни групи от общините Разлог и Банско. Магията на пиринския фолклор ще завладее сцената в Радио Благоевград с изпълненията на самодейни групи от Банско, Разлог, Добърско, Годлево, Добринище, Бачево и други. Участниците ще покажат..

публикувано на 05.11.15 в 09:27

До 6 май в Арт салона на Радио Благоевград гостува изложбата "Пътят" на Иван Чаушев

"Пътят" доведе актьора-художник Иван Чаушев от Хасково в Благоевград. За да представи своите пътешествия, оставили отпечатък в картините му. Най-вече искам чрез своите картини да стопля хората, да им покажа, че и в изоставените села има красота, че много е красива нашата България! - казва Иван Чаушев, който отбелязва своята 80-а годишнина с тази..

публикувано на 19.04.15 в 23:21
Оркестър за народна музика на БНР, диригент Димитър Христов

"Ритъмът на Балканите" събира в Благоевград Оркестъра за народна музика на БНР и гост-солисти от Гърция, Турция, Сърбия и Македония

На 21 април 2015 г., от 19.00 часа, в големия салон на Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград е традиционният концерт "Ритъмът на Балканите", който събира на една сцена виртуозните музиканти от Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов и гост-солисти от различни балкански страни. Специалните..

публикувано на 18.04.15 в 20:30

"Литературни дни в Радио Благоевград" със Здравка Евтимова и нейните "Пернишки разкази"

 В четвъртък - 26.02.2015 г., от 18:00 часа - Здравка Евтимова и нейните „Пернишки разкази” ще гостуват на „Литературни дни в Радио Благоевград”. Срещата отново ще бъде в Голямото концертно студио на ул. „Иван Михайлов” № 56. Здравка Евтимова е родена на 24 юли 1959 г. в град Перник. Завършва "Английска филология" във Великотърновския университет..

обновено на 24.02.15 в 10:13