Комисията по транспорт в НС не заседава заради отсъствие на министъра на финансите

В. Горанов: Докато тече пленарно заседание, не се провежда заседание на комисия

Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Заседанието на Комисията по транспорт се провали и беше разпуснато. Министърът на финансите Владислав Горанов не се яви на обсъждането, въпреки че беше в парламента.

На заседанието дойдоха министърът на транспорта Ивайло Московски и изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, както и председателят на Комисията Гроздан Караджов, който изчака и обяви отмяна на заседанието поради неявяването на финансовия министър на заседанието:

Ще потърся съдействието на министър-председателя и на Цецка Цачева. Ако и те не могат да въдворят някого на заседание на комисия, легитимна в парламента, значи нещо се е сгрешило в държавната машина, заяви Караджов. 

Докато тече пленарно заседание, не се провежда заседание на комисия, обясни министър Горанов, като включи парламентарния правилник.

Синдикатите не останаха доволни от ситуацията, а председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев заяви, че сценариите за бъдещето на БДЖ са лоши:

От вчера имаме блокирани сметки на БДЖ "Пътнически превози" заради заемите - това е шамарът вече. Може би ще остане в частност "Товарните превози", защото те се развиват, но не говоря за държавните. 

Дали ще се стигне до приватизация, или фалит на БДЖ "Товарни превози", това вече е един от въпросите, които нямат отговор още, но с действията си по-скоро отиваме към фалит на държавното товарене, допълни Бунев.

По-късно в кулоарите на парламента Владислав Горанов обеща, че ще се търсят варианти за оздравяване на железниците:

Повече пари означава песимистичният им вариант. Според мен има много резерви в приватизирането на железопътния транспорт.

В транспортната комисия трябваше да бъде обсъдено и дали да поскъпне задължителната застраховка “Гражданска отговорност“ и от кога и с колко, както и дали тя да стане тригодишна или да се сключва както досега - всяка година. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи направиха своите предложения към промените в Кодекса на застраховането. 

Очаква се да има леко поскъпяване на застраховката “Гражданска отговорност“, но това се налага от изискванията, които поставя Европейската комисия за стабилност на застрахователните компании, поясни председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров и заяви, че ще настоява за възможност застраховките да се правят онлайн:

Вдигат се и лимитите на обезщетения - в България са само една пожелателна отправка. Това, което нас си притеснява, е забраната за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" през интернет, но ще настояваме това да се промени. Ще настояваме да отпадне и ненужният стикер за застраховка “Гражданска отговорност“, който няма никакъв смисъл, тъй като той не удостоверява вече нищо. 

Второто изискване на асоциацията е въвеждането на "Бонус-малос" системата, която дори не е включена в предлагания Застрахователен кодекс.

Това е система, която също действа в над 20 европейски държави. Тя стимулира изрядните водачи и санкционира пътните хулигани, като за тях цената е много по-скъпа. Трябва да се изгради информационен масив от МВР и Гаранционен фонд и застрахователите, което незнайно защо не се е случило толкоз години, допълни Тодоров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24