Преглед на печата

"Лечението по 60 клинични пътеки отпада от основния пакет", пише вестник "Сега". Само спешността и децата ще са с приоритет в част от хирургията, очните, УНГ и диагностиката. Ще се чака за планова операция и за диагностична процедура според проектонаредба на Министерството на здравеопазването за основния и за допълнителния пакет, които ще се плащат от Касата.

"Номерата за коли свършват на 10 ноември" е темата на днешния брой на "Телеграф". Алуминиевите табели свършват, все още не е подписан нов договор с фирмата, която ги произвежда, казват от "Пътна полиция". Има още един проблем  - липсата на консумативи като хартия и тонери за компютрите. Това също блокира регистрацията на автомобили.

Вестник "Сега" прогнозира, че парламентът няма да одобри по-високите акцизи за част от горивата. Изданието цитира Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на комисията по бюджет и финанси, която смята, че голяма част от предложенията за повишаване на акцизите ще бъде коригирана надолу преди окончателното приемане на закона. Депутатите одобриха вчера, в пленарната зала, проектозакона на първо четене.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заявява, в интервю за "Труд", "Играем си на котка и мишка в енергетиката". Според него, изпълнителната власт проявява голяма готовност да обслужва лобистки интереси. Той съобщава, че в близките дни ще сигнализира прокуратурата за нарушения на бившия председател на енергийния регулатор Светла Тодорова и за бившата ръководителка на НЕК Екатерина Истаткова. Валери Симеонов е председател на временната комисия в парламента за проверка състоянието на енергетиката.

"БСП сигнализира за купуване на гласове в Перник", пише вестник "Дума" на първа страница. Има аудиозапис за доказателство, в който се чуват думите на кандидат-кметица "Платихме си вота".

Закъсали бизнесмени укриват бежанци срещу 50 евро на човек, пише на първа страница "Монитор". Изданието цитира премиера Бойко Борисов, който предупреждава, че въздушните удари на Русия в Сирия ще отприщят нова вълна от бежанци към Европа.

"Заради наши проститутки, задължават сводниците в Амстердам да учат български". Така собствениците на публични домове в Холандия щели да се борят с трафика на хора, пише "Новинар" на първа страница. Повод за това изискване е станал отказ от местните власти да дадат разрешително за разкриване на нов публичен дом, понеже жриците щели да са българки и унгарки, а собственикът не знаел тези езици и нямало как да контактува с бъдещите си подчинени.

"Никой не търси в чужбина един от убийците на студента Стоян Балтов", пише вестник "24 часа". Братът на убития предупреждава още след инцидента преди 6-7 години, че виновниците Вили Георгиев и Светлозар Стоилов ще се укрият зад граница. 20-годишният Стоян беше убит в Студентски град. Майка му и брат му вече не вярват, че ще има възмездие, пише още вестникът.

"Марс е обитаем", заявява д-р Алфред Макюън, главен изследовател за НАСА, пише "Труд" на първа страница. Американският учен е дал интервю за българската информационна агенция "Форумнюз". Той съобщава подробности за епохалното откритие - вода на Марс. Като реплика на това интервю идват думите на професор Гаро Мардиросян в "Новинар" - "Водата на Марс не е сензация, а по-скоро планирана медийна атака". "Познавайки миналото на Червената планета, ще узнаем бъдещето на Земята", казва професорът от Института за космически изследвания при БАН. "Стандарт" информира, че в предаването на бТВ "120 минути" в неделя ще гостува ръководителят на програмата за проучване на Марс в НАСА Джим Уотсън.

"Монитор" разказва за световноизвестната киноактриса от миналия век Клаудия Кардинале, която в четвъртък ще бъде в България за премиерата на филма "Имало едно време един уестърн", в който играе себе си, и ще получи титлата "доктор хонорис кауза" на театралната и киноакадемия.

Естрадният певец Христо Кидиков, който е на 69 години, споделя в интервю за вестник "Стандарт": "Не боледувам, защото пия черен бъз и вървя по 6 километра на ден". 

Водещият на култовото предаване на БНР "Пулсиращи ноти" Тома Спространов разказва, в "24 часа", спомени от дългата си радиокариера. Той си спомня, че предаването е започнало на 4 януари 1979 година, на същия ден се е родила дъщеря му, третото дете в семейството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24