Меркел и Оланд призоваха за реформа на ЕС в управлението на еврото, бежанската криза и Шенген

Снимка: БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд призоваха за нова реформа на ЕС в управлението на общата валута, бежанската криза и шенгенските граници. В съвместно изявление пред депутатите в ЕП в Страсбург те подкрепиха отдаването на повече правомощия на Европейската комисия и бързото прилагане на квотите за бежанци.  Меркел заяви:

Голяма част от бежанците обаче променят дневният ред на Европа. Точно сега имаме нужда от повече Европа. Имаме, повече от всякога, нужда  от смелост и единност. Германия и Франция са готови да обединят усилията си. Европейската комисия също показа готовност със своите редица предложения, които сме готови да изпълним. Европейският съвет също работи много интензивно да подобри отношенията си със страните, от които идват бежанците и страните, които са обект на транзит. Няма как поединично да намерим разрешение на кризата с бежанците. Трябва да се обединим и, господин председател на Европейската комисия, благодаря ви, че вие лично се ангажирахте за обединението на силите. Само, когато Европа е обединена ще може да действа затова да се противодейства на трафика на хора.

Промяна на договорите и подсилване на Еврозоната и Шенгенското пространство поиска френският държавен глава Франсоа Оланд:

Франсоа Митеран беше казал, че национализмът означава война. Това предупреждение още важи днес. Дебатът днес е между утвърждаването на Европа и нейния край. Ако не отидем по-далеч, ще се върнем назад и ще предизвикаме края на европейския проект. Затова предлагам засилване на Европейския паричен съюз и Шенгенското пространство.

Предлагам икономическият и паричен съюз, известен като Еврозона, да бъде консолидиран и подсилен цялостно. Да координираме политиките си, да спрем укриването на данъци, да се борим срещу социалния дъмпинг. Нужен е избор на институции които да управляват еврозоната, за да се спазват правилата от желаещите държави. Имаме нужда от засилване и на Шенгенската зона. Възстановяването на вътрешните граници би било трагична грешка. Друга грешка би било да се лъжем, че в сегашното си състояние Шенген може да посрещне огромния миграционен натиск. Помощта за държавите с външни граници минава през установяването на европейска гранична полиция.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24