Марица, Садово, Раковски, Лъки и Кричим са с преизбрани кметове, в останалите 13 пловдивски общини - балотаж

По данни от сайта на ЦИК към 7,30 часа в област Пловдив има петима избрани на първи тур кметове. Това са досегашните кметове на общините Марица, Садово, Раковски, Лъки и Кричим.

Димитър Иванов, издигнат от коалиция ГЕРБ – Обединени земеделци, печели на първи тур местния вот в община Марица с 53,56% от гласовете. Местната коалиция на кмета Димитър Иванов получава и най-много от местата в Общинския съвет – 33%, следвана от БСП (20,39%), Новото време (7,21%), Народен съюз (6,20%) и Реформаторския блок (4,46%).

Раковски ще бъде управляван през следващите 4 години от Павел Гуджеров от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов ще разполага с пълно мнозинство и в ОбС (54,36%). Почти 15% има БСП, следвана от местната коалиция "Единство" (9,46%).

Досегашният кмет на община Садово Димитър Здравков от БСП ще продължи да управлява. Партията му печели 41,31% в местния парламент, следвана с малко над 26% от ГЕРБ и местната коалиция "Гражданско обединение за Садово" (9,67%).

Досегашният кмет на община Кричим Атанас Калчев от ПП "Движение Нашият град" печели убедително с над 72% от местния вот пред конкурента си Атанас Бъбаров от коалиция "Бъдеще за Кричим" - НФСБ, ББЦ, РБ, спечелил малко над 12%. Партията на кмета Калчев получава почти половината от мандатите в ОбС (47,03%). На второ място е ДПС с 11,31%, а ГЕРБ са трети с 9,79%. Четвърти са коалицията, подкрепила кмета Калчев "Бъдеще за Кричим".

Досегашният кмет на община Лъки Валентин Симеонов от ДПС спечели на първи тур с 50,54% пред кандидата на Народен съюз Илия Данчев. В Общинския съвет обаче ДПС са втори с 24%, а първа политическа сила е ГЕРБ с 28,90%. Трети са Народен съюз с 15,54%, а четвърти - Българска социалдемокрация (10,98%).

Балотажи се очертават в 15 от общините в Пловдивска област. Освен в Пловдив втори тур ще има в: 

Асеновград, където сегашният кмет д-р Емил Караиванов от БСП ще се бори срещу Силвия Хубенова от ГЕРБ. В най-голямата община в Пловдивска област ГЕРБ имат най-много места в ОбС с 27,39%, следвани от коалицията БСП – АБВ – Екогласност с 22,03% и ДПС с 17,84%. Реформаторският блок е четвърти със 7,53%.

В Брезово досегашният кмет Радньо Манолов от БСП ще се яви на втори тур срещу кандидата на местната коалиция "Бъдеще за Брезово" Стоян Минчев. БСП е водеща политическа сила с 42,1%, следвана от коалиция "Бъдеще за община Брезово" с 29,59%. Трети са реформаторите с малко над 15%, четвърти – Евророма (3,34%) и "Атака" (3,31%).

В Карлово сегашния кмет д-р Емил Кабаиванов, издигнат от местна коалиция "Обединени за нашата община" (РБ и ВМРО – БНД), ще се бори на втори тур срещу независимия кандидат Димитър Шивиков. Коалицията, подкрепила кмета, е първа политическа сила в местния парламент с 25,53%, следвана от ГЕРБ с 18,11%. Трети са БСП с почти 16%.

В Калояново балотажът ще бъде между Георги Георгиев, издигнат от местна коалиция Реформаторски блок - БДЦ - ББД, и Йонко Вангов от ГЕРБ. Тук водеща е местната коалиция, доминирана от реформаторите, която получава шест мандата в 17-местния ОбС. ГЕРБ са втори с четири мандата, БСП е трета сила с три мандата. По два мандата ще имат НФСБ и коалиция "Заедно за община Калояново".

В Куклен на втори тур ще се борят Мария Белчева от "Зелените" и Наил Наим Рустем от ДПС. Партията на Лютви Местан е водеща политическа сила със 17,78%, следвана от ГЕРБ с 16,31%. Трета е "Нова алтернатива" с почти 15%, а "Зелената партия" е четвърта с 14,1%.

В Перущица балотажът е между сегашния кмет Ради Минчев от Реформаторския блок и Никола Янкулов от "Нова алтернатива". Това е единствената община в Пловдивско, в която РБ е първа политическа сила в ОбС с 25,06%. Два пъти по-малко проценти имат ГЕРБ, БСП и ДПС.

В Първомай досегашният градоначалник Ангел Папазов се изправя на втори тур срещу кандидата на ГЕРБ Христо Вълчев. Първа политическа сила с 22% е ГЕРБ, следвана от БСП с близо 20 на сто, СДП с 12,5%, а ДПС е четвърта с 8,73%.

Досегашният кмет на община Родопи Пламен Спасов от ГЕРБ ще се яви на втори тур срещу Павел Михайлов от БСП. ГЕРБ е първа политическа сила в ОбС (31,46%), с 16,24% на второ място е БСП, на трето и четвърто са съответно ФОРОР и ДПС.

В Съединение балотажът ще бъде между сегашния кмет Георги Руменов от местна коалиция "Сдружение за община Съединение" и Атанас Балкански от ГЕРБ. Коалицията около БСП, подкрепила досегашния кмет Руменов, печели 29,05% в ОбС. Следват ГЕРБ с 25,14% и ПФ и РБ.

В Сопот сегашният кмет Веселин Личев, издигнат от местна коалиция "Заедно за просперитета на Сопот и Анево", ще се яви на балотаж с кандидата на БСП Деян Дойнов. Първа политическа сила в местния парламент е ГЕРБ с 22,9%, като на 3 стотни след тях е БСП. Коалицията, подкрепяща досегашния кмет В. Личев, печели 20,56%.

В Стамболийски на втори тур ще се явят Георги Мараджиев от ГЕРБ срещу Венера Башова от БСП. ГЕРБ печели най-много гласове в местния парламент (36,38%). На второ място е БСП с близо 21%, следвана от РБ и ББЦ.

В Хисаря на втори тур ще се явят досегашната кметица Пенка Ганева от ГЕРБ срещу Пенка Дойкова от Зелените. ГЕРБ печели най-много мандати в ОбС с 23,36%, следвани от Зелените (15,4%) и БСП (15,3%). 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обвиненият за убийството на рейнджърката остава в ареста

Състав на Пловдивския окръжен съд остави за постоянно в ареста Светослав Каменов, който бе задържан за убийството на рейнджърката от карловската бригада Десислава Стоянова. Прокуратурата поиска  и получи най-тежката мярка. Светослав Каменов бе заловен на 7 декември край родното му село Зверино в Северна България. Убийството на..

обновено на 10.12.18 в 18:06

Не знам как татул е попаднал в спанака, не подозирам умисъл

Все още нямам логично обяснение как листа от татул са попаднали в пакетите със спанак, заяви за Радио Пловдив земеделският производител от Злати трап Ивайло Малджански, чиято продукция бе спряна от пазара заради откритите стръкове от отровния плевел. По думите му вчера лично той и инспектори от БАБХ са прегледали продукцията на полето и склада,..

обновено на 08.11.18 в 17:17

Световни звезди идват в Пловдив за четвъртия Джаз фестивал

От днес започва четвъртият Джаз фестивал в Пловдив, който до 3-ти ноември се провежда в Градския дом на културата.  Джемсешъни и съпътстващи събития  ще има и в BeeBop Café.  Носителката на „Грами“ бразилската певица  и пианистка Елиане Елиас открива феста тази вечер. Сред акцентите ще бъде новият ѝ албум с музика от бродуейския мюзикъл „Човекът..

обновено на 31.10.18 в 16:21

В Пещера откриват санираната сграда на общината и спортни площадки

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще открие предиобед санираната сграда на общинската администрация в община Пещера и многофункционална спортна площадка на открито в ОУ “П.Р.Славейков“ в гр. Пещера. Проектът за саниране е на обща стойност 677 763 лв. от ОП „Региони в растеж“. В рамките на тези средства  е топлоизолирана  сградата на..

публикувано на 30.10.18 в 08:00

Смолян има нов символ

Смолян има нова табела, която ще посреща гостите на града. Тя е поставена до храм „Свети Висарион Смоленски“ от общинската администрация.  Табелата е изработена по идея на кмета Николай Мелемов и е посветена на предстоящия празник на Смолян и 106 години от Освобождението на Родопите. Буквите на надписа са разноцветни, а една от тях символично..

обновено на 19.10.18 в 15:23

Събарят Партийния дом и строят Дом на операта

С 27 гласа „за” Общинският съвет в Пловдив взе решение на мястото на Партийния дом да се изгради Дом за операта, но едва след като се построи нова сграда, в която да се настанят държавните и общински служби. Против гласуваха 15 съветници.  Това не означава, че бутаме Партийния дом , заяви пловдивският кмет Иван Тотев след гласуване в..

публикувано на 02.08.18 в 13:06

Съдът даде зелена светлина за строежа на втори Гребен канал в Пловдив

Върховният административен съд отхвърли като неоснователни жалбите на екологичните организации, които досега спираха изграждането на Втори гребен канал в Пловдив. Решението на последната инстанция от 24-ти юли е окончателно. Така магистратите оставят в сила решението на Пловдивския административен съд и осъждат сдруженията  „Граждански контрол..

обновено на 25.07.18 в 17:43