Преглед на печата

"Токът за бизнеса поевтинява със символичните 2,8 процента", съобщава "Сега" на първа страница. Представителите на работодателските организации обаче продължават да настояват да се върнат цените отпреди 1 август, преди да бъде увеличена таксата "задължение към обществото" с повече от сто процента. От вчера тази такса е намалена с по-малко от три на сто, което е малко над един лев и не носи никакви реални ползи за бизнеса, поясняват работодателите.

Водещото заглавие на "Новинар" също е по темата - "Цената на тока замръзна за бита", предприятията ще плащат с около 2,8 на сто по-малко, облекчават таксата само за бизнеса.

"Хакнаха и балотажа", е водещото заглавие на "Земя". И на втория тур на местните избори, сайтът на ЦИК излезе извън строя заради хакерска атака. Пак нямаше достъп и до сайта на други държавни ведомства, сред които и фирмата "Информационно обслужване".

Председателят на "Информационно обследване", математикът, проф. Михаил Константинов, дава отпор на хакерите в интервю за "Труд", в което казва: "...тези момчета не знаят, че българската избирателна система не зависи от интернет“. Ако има българин сред хакерите, искрено му пожелавам да лежи в затвора колкото лежат в САЩ за такова престъпление", казва професор Константинов.

"Дума" излиза със заглавие: "Много ниска избирателна активност в големите градове", вторият тур бе белязан от апатия на гласоподавателите и множество сигнали за нарушения.

"Инфарктни балотажи в четири града", пише "Монитор" на първа страница и  допълва: "Фиаско за реформаторите в Хасково, вземат Плевен със скандали за алъш-вериш с вот, само една трета от избирателите са били пред урните.

Според "Капитал дейли", балотажът затвърди доминацията на ГЕРБ.

„Стандарт" излиза със заглавие: "Балотаж на изненадите, ГЕРБ взе 11 от 14 областни града, Реформаторите печелят Плевен и Добрич".

Водещото заглавие на "Телеграф" е в същия дух - "ГЕРБ гази, реформаторите висят с двама кметове, рухнаха последните червени крепости".

По подобен начин звучи и водещото заглавие на "Труд" - "ГЕРБ заличи БСП, губи Плевен и Добрич", единственият независим кмет е Тодор Попов в Пазарджик".

"24 часа" прави равносметка на балотажа с челното си заглавие - "ГЕРБ - 21 кметове, Реформаторския блок - 4, ДПС -1, БСП-0, и един сам срещу всички, ДПС загуби Гърмен". Вестникът публикува на първа страница и карта, от която може да се разбере кой доминира в общинските съвети.

"Монитор" изчислява, че ДПС е второ по мнозинства в общинските съвети.

В интервю за "24 часа", социологът Андрей Райчев коментира "Политиката на диалог донесе много на ГЕРБ". Той прогнозира, че нови избори няма да донесат нови гласове на ГЕРБ и че БСП няма дълго да удържи второто място. Според него, българската левица не е слаба, но не е единна.

"Хиляди семейства ще кандидатстват наново за детските", пише "Сега" по повод законови промени, засягащи родители без сключен граждански брак. Вече ще се изчисляват и доходите на бащата. Има изискване и те да са живели в страната поне шест месеца.

“Заради Хелоуин забравяме будителите", е озаглавен коментар във вестник "Стандарт". "Помните ли будителите ни, знаете ли какво са сторили", пита авторът Ангел Карадаков, който констатира, че за последните десетина години, цитирам, "нещата стават все по-чудни...за да не употребявам думата извратени."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24