В 14 области е обявен оранжев код за опасност от силен вятър, има пострадали хора

Част от конструкцията на столичен мол на бул. "Черни връх" е съборена от вятъра

| обновено на 22.11.15 в 14:55
Снимка: БГНЕС

Двама души са приети в "Пирогов" с наранявания, причинени от силните ветрове през изминалото денонощие, съобщи говорителят на болницата Мария Пойразова.  Снощи е приета за лечение 39-годишна жена, върху чийто крак е паднал клон от топола. Тя има сериозно счупване на подбедрената кост и ще бъде оперирана. 47-годишен мъж е постъпил за лечение след удар по главата от падащ предмет на строителен обект. След като е приет за лечение, раната му е обработена и той е изписан.

В 14 области на страната е обявен оранжев код за опасност от силен вятър със скорост между 22 и 27 метра в секунда. Предупреждението важи за районите на Монтана, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. В сила е и предупреждение за жълт код заради силен вятър в  още 11 области.

Два самолета на авиокомпания "Wizz Air” не са успели да кацнат на "Летище София” и са били пренасочени през нощта към Пловдив. Тъй като от няколко седмици пловдивското летище работи само на дневен режим, пътниците от двата самолета, сред които и деца, са изчаквали часове наред докато се събере персонала, за да бъдат придвижени от пистата, както и по-късно да им обработени документите. След това с автобуси са били извозени до София. 

Пристанището във Варна остава затворено, макар вятърът да отслабва. Пристанището и в Бургас беше затворено. И в двата града има съборени клони, дървета, козирки и рекламни пана, както и счупени стъкла на прозорци.

Силният вятър събори десетки дървета върху електрически съоръжения и прекъсна проводници, съобщават от ЧЕЗ.  Засегнати са абонати на компанията в районите на София, Дупница, Елин Пелин, Своге, Самоков, Вършец и Враца.

Паднал стълб от далекопровод при дупнишкото село Червен бряг остави без ток селата Крайници и Самораново. Заместник-кметът Крум Милев каза, че трудно се свързват с оперативните групи на ЧЕЗ, откъдето все пак са обещали, че до края на деня ще бъде поставен нов стълб и електроподаването да бъде възстановено. Без ток са и близките села Джерман, Бистрица, курортът Паничище и Рилския манастир, които са общо над 2 000 абоната. В Дупница има паднали няколко дървета. Бор е паднал върху покрива на жилищна коопераци в ж.к. "Елица".

В столицата работят 35 аварийни екипа, а на цялата територия на ЧЕЗ 80 екипа са на разположение да реагират, уверяват от там. При необходимост компанията има възможност да мобилизира до 1000 служители. София е един от районите, за които е обявен жълт код. От Столичната община напомнят от балконите на сградите да бъдат отстранени предмети, които могат да причинят нараняване на преминаващи граждани. В неделя в София ще продължи да се почистват падналите клони след силния вятър, който причини прекъсване на уличното осветление в няколко квартала, а жена беше ранена при падане на клон от дърво. 

Част от конструкцията на столичен мол на бул. "Черни връх" е съборена от вятъра,  съобщи за "Хоризонт" ръководителят на звеното за аварийно-спасителни на Столична община Красимир Димитров. Получени са над 130 сигнала за паднали клони и дървета:

Имаме билбордове, има паднала част от конструкцията на мола на Сребърна, както и табели и знаци. За момента нямаме данни за пострадали хора, намалява силният вятър. Според мен обстановката се нормализира.

По-рано днес Димитров заяви:

От сутринта имаме около 15 сигнала, които касаят опасни билбордове, опасно надвиснали ламарини, дървета, които са паднали на уличното платно и пречат на движението на автомобилите. Има обърната телефонна будка. Със заповед на кмета към дружествата, които стопанисват билбордове и рекламни пана е обърнато внимание да си проверят дали са опасни и да си ги отстранят. Също така и към строителните обекти, които имат скелета, строителни огради също трябва да си видят дали са безопасни за хората, които преминават покрай тях. За момента нямам информация за пострадали хора, а координацията между нас и пожарната е изключително добра. Те имат над 59 сигнала от вчера до днес, които са обработили.

Вятърът във Враца обърна автобусна спирка и преместваеми съоръжения  в центъра на града.  Репортерска проверка на "Хоризонт" установи, че поражения са нанесени и на много покривни конструкции на частни домове. 

Повече от 10 сигнала за паднали клони са подадени в Ямбол. Няма пострадали и нанесени щети. Придвижването на пешеходците на моменти е затруднено не само заради силните пориви на вятъра, но и заради големите количества прах и сухи листа.

Изключително силен е вятърът и в Смолянско. Поне от десетилетия в Родопите не е вилнял такъв вятър, коментират по-възрастните хора. Има счупени стъкла на прозорци, съборени и изпочупени керемиди и покривни ламарини. За щастие няма тежки инциденти. В гората силният вятър е съборил стотици дървета. Рано тази сутрин е имало паднало дърво на пътното платно по пътя Проглед - Рожен, където голям бор е затворил едната лента за движение. След подаден сигнал в Областното пътно управление, екип на пътно-поддържащата фирма го е разчистил.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24