Българската агенция за инвестиции организира икономически форум в Шанхай

Борисов: Китайските фирми могат да намерят много добър пристан у нас

Киселото мляко с марка "Момчиловци" е най популярното в Китай

| обновено на 23.11.15 в 12:46
Снимка: БГНЕС
Представители на български фирми се срещат с партньори на двустранния бизнес форум "Инвестирай в България, разшири се в Европа", който се провежда в Шанхай и е организиран от нашата Агенция за инвестиции. На форума присъстват премиерът Бойко Борисов и още 7 министри.

София и Шанхай да станат побратимени градове. За това се договори в рамките на посещението си в Китай премиерът Бойко Борисов по време на среща с кмета на мегаполиса Ян Сюн.

Киселото мляко с марка "Момчиловци" е най популярното в Китай. Над 16 милиарда малки опаковки от него се продават годишно на пазара тук, и макар че производителят Джу Хан Мин никога не е идвал в Момчиловци, знае много за качеството на киселото мляко от България.

В Момчиловци всички хора са много здрави и живеят дълго.

Кметът на Шанхай Ян Сюн също всяка сутрин закусва с продукта, стана ясно днес при срещата му с премиера. На двустранния бизнес форум в Шанхай присъстват над сто представители на китайски предприятия. Пред тях вицепремиерът Томислав Дончев представи геостратегическото положение на България, която е вход към Европа и други пазари.

Стокооборотът от един милиард и осемстотин милиона долара е нищожно малко за потенциала, който имат двете държави и двете икономики. Убеден съм, че можем с пъти повече.

Премиерът Бойко Борисов очерта и сферите на потенциално сътрудничество:

Китайските фирми могат да намерят много добър пристан, разбира се, в сферата на инфраструктурата, в България, с новите транспортни коридори на кръстопът – Черно море, Дунав, прекрасен климат, туризъм, земеделие, животновъдство, тютюнопроизводство. Въобще сфери, в които много бихме могли да продължим да развиваме нашите отношения.

Борисов коментира, че в рамките на форума за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, който започва във вторник, ще се дискутира как с китайски средства може да се помогне на изграждането на инфраструктурата в региона.

Бихме могли да участваме в съвместни проекти, които да гарантират изграждането на жп линии, на магистрали, и на инфраструктурни проекти, пристанища, за да може целият този поток, пътят на коприната, да следва своя естествен път, каза премиерът Бойко Борисов в Шанхай.

Шанхай е водещ производствен център, а като зона за свободна търговия може да предостави много възможности за търговското сътрудничество с България. Една четвърт от търговския обмен на Китай се осъществява през пристанището на 24-милионния град.

Малки и средни фирми от секторите "Винопроизводство"; "Земеделие"; "Розопроизводство"; "Козметика"; "Туризъм" са подбрани от Агенцията за инвестиции за участие във форума. Поканени са техни потенциални партньори.

Отрицателно за България е търговското салдо с Китай. От 2013 г. насам статистиката отчита намаляване на стокообмена. Така и през първите 6 месеца на годината. Експорта ни формират стоките като царевица, цветни и черни метали, концентрати от руди, оборудване за електрониката. 17 хранителни продукта чакат да получат сертификат за внос в азиатската държава.

Китай е един от най-бързо развиващите се пазари на изходящ туризъм в света. Над 100 000 000 китайски туристи са пътували през миналата година в чужбина. Оставили са значително повече средства за разходи извън предплатените си пакети, но българските туроператори трябва да търсят общи туристически пакети заедно със свои колеги от Западна и Централна Европа, които да включват и страната ни като дестинация, защото от Китай до България няма директен полет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24