Преглед на печата

"Русия спира бизнес и туризъм с Турция" е водещото заглавие на "Стандарт". "Двете страни на нож заради свален Су-24, удариха и хеликоптер, дошъл за летците", допълва вестникът. 


"Земя" цитира руския президент Владимир Путин: "Свалянето на изтребителя е удар в гърба" е водещото заглавие. Вестникът продължава с думите на Путин, че "Су-24 е свален от турска ракета въздух-въздух.

 "Дума" допълва на първа страница: "Путин обвини Анкара, че подкрепя терористите".

"24 часа" излиза с голяма снимка на мъж във военна униформа, част от видеозапис на сирийски бунтовници, твърдящи, че това е убитият руски пилот.  

Според "Труд", съдбата на двамата руски пилоти не е ясна. И това издание цитира Путин, който е заявил: "Турция се обърна към НАТО. Сякаш ние сме свалили турски самолет, а не те наш."

На първа страница вестник "Сега" също помества снимка, но от сваления бомбардировач, и на Владимир Путин, с цитат от него "...трагедията ще има сериозни последствия, в това число и за руско-турските отношения.".

"Монитор" съобщава на първа страница: "Две трети от общинските болници затварят заради липса на специалисти и заради новата Здравна карта. Директори хвърлят оставки, няма пари за заплати." Тъй като новата Здравна карта регламентира в коя област колко болнични легла и какви специалисти да има, след април догодина се очаква от 60,  общинските болници да останат 18, пояснява вестникът.
   
"Най-оптимистичният демографски план у нас е за нулев прираст към 2020 година", съобщава вестник "Сега". Данните са на БАН. Социалното министерство е поръчало на учените мерки за демографска политика. Министър Ивайло Калфин обаче приема някои от предложенията за спорни и смята, че трябва да се насочат усилия за превенция на високата преждевременна смъртност, особено сред мъжете.

"24 часа" дописва темата с данни, съобщени от Калфин, че близо 22 на сто от българите живеят в бедност. За 2016 г. линията на бедност ще е 300 лева на месец на човек от домакинство.

"Задава се ново поскъпване на дървата за огрев", предупреждава "Дума". Причината била изсветляването на сектора, твърди заместник-министърът на земеделието Георги Костов.

"След кошмара в Букурещ, се оказва, че и у нас има заведения бомби", информира "Новинар". Два обекта са пред затваряне, единият е в София, другият - в Казанлък. В 124 има нарушения на пожарната безопасност, най-честите проблеми са с неизправни аспиратори.

"Всеки ден жалби на касите на топлофикациите" е водещата тема в днешния брой на "Телеграф". Парното ни праща по четири изравнителни сметки, абонатите се оплакват, че ту им връщат пари, ту им искат.

"Финансовото министерство се оплете в обясненията за 50-те милиона евро заем", е едно от заглавията в "Капитал дейли". Според вестника, в писменото обяснение на ведомството за необявения предварително заем, реализиран преди дни, има очевидна грешка в сметките.

В интервю за "Монитор", заместник-председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Светлана Ангелова от ГЕРБ декларира: "Слагаме край на порочната практика деца да раждат деца". Тя отчита и че за 15 години инвалидните пенсии са нараснали три пъти и признава, че това е наболял проблем, изискващ преценка за начина на отпускане на този вид пенсии.

Новият ректор на Софийския университет, проф. Анастас Герджиков декларира, че догодина ще иска по-малко студенти за прием. Въвеждат се повече избираеми дисциплини, съобщава той, на днешния патронен празник на най-старото ни висше училище.

"Задава се топла Коледа без сняг", прогнозира, в интервю за "Телеграф", климатологът доц. Георги Рачев. Който иска сняг, трябва да отиде в планините на над 500 метра надморска височина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24