Русия отменя безвизовия режим с Турция

Москва ще настоява сирийците да участват в процеса на намиране на политически изход

| обновено на 27.11.15 в 17:50
Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров оповести, че Русия отменя безвизовия режим с Турция от 1 януари догодина.

Смятаме, че турското ръководство прекрачи границата на допустимото и рискува да вкара Турция в много тежко положение - както от гледна точка на дългосрочните национални интереси, така и от гледна точка на положението в региона, заяви Лавров по повод свалянето на руския военен самолет от турските ВВС. Изявлението бе направено в Москва по време на обща пресконференция с гостуващия там сирийски външен министър Уалид Муалем.

По повод отмяната на безвизовия режим с Турция Лавров каза, че в тази страна за руските граждани имало "реална опасност". Той заяви, че при установена от турските власти незаконна дейност на руски граждани уличените редовно се депортирали в трети страни без Москва да бъде уведомена. Освен това според руския външен министър в Турция редовно остават руски граждани, уличени във връзки с "Ислямска държава".

В нас се натрупват все повече въпроси за истинските намерения на Анкара и за степента на нейната реална заинтересованост от ликвидирането на тероризма в частност в Сирия, на нейната заинтересованост от нормализацията на обстановката там, каза още Лавров.

Русия в рамките на виенския формат от разговори по регулирането на сирийската криза, ще настоява сирийците да участват в процеса на намиране на политически изход в него. Според руския първи дипломат, Москва твърдо ще настоява  на справедлив политически развой на процесите в Сирия, в рамките на който сирийците сами да определят своята съдба.  Москва стана ясно, че отдава голямо значение на сътрудничеството си с Дамаск в този решителен момент от борбата с  терористите. От думите на Сергей Лавров се разбра, че Русия ще оказва помощ на Сирия необходима и за справяне с  този проблем.

Намиращият се на посещение в Москва сирийски външен министър Уалид Муалем оцени сирийско-руските отношения като стратегически и заяви, че благодарение на руската военна подкрепа  сирийските правителствени части са успели да постигнат сериозен напредък на много от фронтовите линии. Уалид Муалем повтори позицията на Дамаск, че Турция заедно с радикалната групировка Ислямска държава водят война срещу Сирия. Външният министър на близкоизточната държава изрази съгласие с думите на президента на Русия Путин,  че свалянето на руския самолет е "удар в гърба", добавяйки че Турция вече пета година нанася подобни удари на Сирия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24