Преглед на печата

| обновено на 07.12.15 в 07:16
Снимка: Мария Пеева

Италия е изпратила официално писмо, в което е изразила готовност да охранява въздушното ни пространство със свои самолети и пилоти, съобщава ТРУД. Заявката от Рим е в отговор на питане, изпратено от България до НАТО. Според военните и МВР засега става дума само за проучване на възможностите, пише вестникът и посочва Словения, прибалтийските и други държави като примери за страни, чието въздушно пространство се охранява от други членове на НАТО.

Вестник 24 ЧАСА публикува интервю, в което Сотир Цацаров заявява, че критиките срещу него във връзка със записите на разговорите между съдиите Янева и Ченалова са резултат от "сценарий“, чиято цел бе и фигура, доста по-високо от главния прокурор.

Във връзка с предстоящото гласуване на конституционната реформа на второ четене в парламента и споровете за подбора на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, Цацаров заявява, че прокуратурата не бива да е слаба и зависима, който и да е главен прокурор.

"Парламентът спря скъпата енергия от тор“, съобщава КАПИТАЛ DAILY във водещото си заглавие. Скъпата енергия от оборски тор все пак ще бъде спряна от 1 януари 2016 година въпреки опита на ДПС да отложи ограничението с шест месеца, пише вестникът. Миналия петък депутатите решиха единодушно да подкрепят предложението на ГЕРБ - централите, ползващи 50% оборски тор, които ще влязат в експлоатация след Нова година, да не получават преференциална цена за енергията си, както е в момента. През ноември земеделската комисия отхвърли предложението под натиска на ДПС. Окончателното решение на парламента ще спести на Националната електрическа компания около 200 млн. лева допълнителни разходи годишно, които иначе трябваше да бъдат платени, ако всички проекти за централи за биомаса, които са в ход, бяха изградени, допълва изданието.

Все повече хора не могат да съберат необходимия стаж, за да се пенсионират, съобщава вестник СЕГА. Те са принудени да работят до 65 години и 8 месеца и да получават минималната пенсия за непълен стаж. Проблемът с липсата на достатъчен стаж се задълбочава и през тази година. За първите девет месеца над 6 600 души са се пенсионирали на 65 години с поне 15 години осигуряване, сочи справка на НОИ. Това прави почти 23% от всички нови пенсионери от трета категория с пенсия за стаж и възраст. За сравнение - миналата година процентът бе малко над 20. Средният осигурителен стаж на новите пенсионери е малко над 23 години, подчертава вестникът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24