Отново протести срещу цените на винетките

Снимка: Даниел Инков
В Добрич за четвърти път излязоха на протест срещу поскъпването на винетките. Автопротестиращите изпратиха писмо до Омбудсмана Мая Манолова с конкретни въпроси и молба за намеса в справедливото разрешава на спора между шофьори-данъкоплатци и министър Лиляна Павлова.

Стига са се подигравали с нас. Това управление сутрин говори едно, вечер говори друго
, заяви един от протестиращите.

Пореден протест се проведе и в Бургас. Стикери с надпис "97 лв. за винетка „Не“ благодаря! - Протест“ бяха залепени на автомобилите , които се включиха в шествието. Както и в предишния протест се образува задръстване на едната лента за движение по АМ „Тракия“. От Асоциацията за защита на малкия и среден бизнес, която организира протеста в Бургас обявиха, че ще атакуват в съда решението на МС за новите винетни стикери, защото според тях е незаконно.

Правителството и Агенция "Пътна инфраструктура" все още не са обнародвали в "Държавен вестник" тяхното решение. По закона за пътищата те трябваше да го обнародват до 30-ти ноември, но това така и не се случи. В понеделник ще внесем иск в Гражданския съд в София. Не трябва да спира протестът, защото не могат да се подиграват с хората.

Въпреки, че решението за поскъпването на цената на винетните стикери влезе в сила на 10 декември, а на 15 декември се очаква да започне разпространението им, недоволни бургазлии се заканват всяка неделя да изразяват протеста си с надути клаксони и автошествие.

Трети протестен автопоход под наслов  „Не на винетка от 97 лева“ тръгна от Сливен. С минимална скорост и под полицейски ескорт около 50 автомобила с надути клаксони и национални знамена се отправиха на шествие през града до кръстовището „Петолъчката“, където в 17,00 ч. протестът завърши.

Протестът се оказа бунт на младите от Сливен, които днес недоволстват и срещу вдигането на данъците в общината. Няма да се блокира пътя до „Петолъчката“, заявиха младите организатори Димитър Бухлев и Евгени Веснаков, които са разочаровани от спадането на градуса на протеста, но остават със своите въпроси:

Ние се обръщаме към абсолютно всички всякакви институции, към целия български народ, въпросът ни е – Ние за какво се борим?

Десетки автомобили в Шумен се включиха в протеста срещу завишените цени на винетните стикери. С развети национални флагове и надути клаксони, колите преминаха през кв. „Тракия“ по бул. „Симеон Велики“ покрай Томбул джамия и сградата на община Шумен. Колоната продължи бавно по бул. „Славянски“ до кръговото кръстовище на Руски паметник. Там автомобилите спряха в едната лента, като за кратко затрудниха останалите участници в движението. По-голямата част от протестиращите в Шумен бяха млади семейства, дошли с децата си. Те за пореден път заявиха, че не са съгласни с новите цени на винетките и те не отговарят на състоянието на пътищата в страната.

Над 200 автомобила се включиха в автошествие срещу новите цени на винетните стикери във Видин. Блокиран беше международният път Е79 на изхода на града. Протестът не е само срещу поскъпването на винетките, а срещу цялата система, която не работи, обявиха организаторите и поискаха оставка на правителството. Мотивите обяви Красимир Михайлов:

Нашата област е изоставена от държавата. Тя се нуждае от специални субсидии, от специално внимание, за да бъде възродена. Знаем, че наскоро народните представили отказаха да гласуват 110 милиона в полза на Северозапада, по-късно отказаха да гласуват 10% към бюджета, за да се подпомогнат общини от област Видин и така доказаха, че те работят против гражданството.

Протестиращите настояха за пълна отчетност на постъпленията от винетки, както и за закон, който да вменява отговорност на държавата и общините за лошите неизправни пътища. За пример Юри Петров посочи съседна Румъния:

Понеже винаги ни дават Румъния за пример и винаги България с Румъния са били третирани като едно цяло в ЕС. Значи не може в Румъния да е 26 евро годишната винетка. Това е едно от исканията ни – да бъде като тяхната цена, защото те имат по-голяма пътна мрежа и е в пъти по-хубава от българската. Искаме от датата на закупуване на самия винетен стикер да бъде с 12 месеца давност.

Протестът не е основно срещу поскъпването на винетките а срещу качеството на предлаганата срещу теи пари услуга, казаха организатори и обявиха, че простетите ще продължат докато не бъдат изпълнени исканията им.

В София протестът бе малоброен. Водачите на едва двадесетина автомобила демонстрираха пред сградата на Народното събрание. Една от причините за малобройното участие на  столичани в протеста е случилото се в предишни демонстрации, припомниха шофьорите:

Миналият път на някои от тези хора са правени актове, когато тръгнахме. Но ние си го направихме шествието.

Протестиращите са убедени, че държавата разполага с достатъчно средства за поддръжката на пътната система в страната. Те също така призоваха да се затегне контрола по изразходването на пари за строителство и ремонт на пътища, което също ще даде допълнителни постъпления:

Не е правилно това, което правят да натоварват гражданите,  а качеството да става все по-лошо.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че министър Лиляна Павлова ще представи в понеделник новите винетни стикери за 2016 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24