Вълшебните детски игри от времето на баба и дядо през погледа на днешните деца

Имало едно време, много отдавна, в едно малко градче и селцата около него, едни деца. Тези деца нямали компютри, не били ангажирани с много уроци по математика, английски и т. н., но пък имали вълшебни игри. Игри, които ги карали да се смеят, да търсят, да бъдат заедно по цял ден, щастливи и свободни.

Това не е само носталгия по отминало детство, но и съдържанието на проекта „Игрите на 20 век”. Комплектът от 15 картички с описания на детски игри и броилки от миналото столетие представя популярните: „Царю честити”, „Кральо – портальо”, „Стражари и апаши”, „Топчета” и много други. Всяка е илюстрирана от малките художници от Школа по изобразително изкуство „Захари Зограф” – гр.Самоков.

Автор на проекта е Миглена Герасимова. Завършила е английската гимназия в родния си град Самоков, след което и висше образование със специалност „урбанизъм“. Изглежда, днешните статични електронни игри на децата, вперили поглед в компютри и таблети, са предизвикали интереса на младата урбанистка към някогашните игри на открито, огласени от смеха и закачките на хлапетата.Та нали това също е част от битието и забавленията при градската среда. Любопитно е какво сподели Миглена:

Моят интерес към нематериалното културно наследство идва доста преди образованието ми в Университет за архитектура, строителство и геодезия. Но и специалността ми също провокира интереса към хората, които създават градското пространство и техните предшественици. За мен беше много интересно, че възрастните хора разказваха игри, които разпознавах от детството ми. Финансирането на проекта беше по програма „Живото наследство” към фондация „Работилница за граждански инициативи“. Изпълнихме го в партньорство с Детска школа по изобразително изкуство „Захари Зограф” в Самоков, на която и аз съм възпитаник. Хубавото беше, че имахме възможност да работим с няколко възрастови групи. С тийнейджърите събирахме интервюта, обикаляхме селата около Самоков, както и в самия град. Говорихме с най-възрастните хора, които успяхме да открием. Питахме ги за игрите от детството им. След това те предаваха събраната информация на по–малките и играехме по описанията. Имаше приемственост, което беше най–големият успех в проекта. Освен това по-големите усвоиха важни умения – да събират информация по конкретна тема, да разговарят с хора от различна за тях среда, да се занимават с малчугани.

Миглена разказа и как най-малките са приели старинните детски игри, които са научили благодарение на проекта:


Някои игри (като „Ашици” или „Свинкя”, която е типично селска игра) изобщо не бяха разбрани от децата. Но други им бяха понятни, близки и интересни. Мисля, че е възможно някои от тях да бъдат включени в педагогическите програми в детски градини и начални училища. Но преподавателите трябва да познават интересите на децата, да си дават сметка за историческите и културни различия. И най-важното - да разкажат в какъв контекст са били практикувани, да ги поднесат по достъпен за децата начин. Сигурна съм, че на много игри не им е минало времето и са достатъчно адекватни, за да забавляват децата и днес, и в бъдеще. Нека поясня, че това проучване е част от по-голям проект – „Портрет на град Самоков и на Самоковска околия”, който ще проследи „житието и битието“ на хората от миналото – доста по-различно от днешното. Радвам се, че разговаряме в навечерието на хубави празници. Изпращам своите най-сърдечни пожелания за една прекрасна Коледа, пълна с много любов, разбирателство, топлина. Нова година нека бъде спокойна, пълна и щастлива!

Снимки: Фондация „Работилница за граждански инициативи”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..

публикувано на 13.12.18 в 12:07

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10