Преглед на печата

"Националното радио е най-опозиционното", констатира премиерът Бойко Борисов в интервю за "Труд".

"Два милиона българи ще плащат по-високи осигуровки през 2016 година", пише вестник "Сега" и пояснява, че това се дължи на повишената максимална работна заплата до 420 лева. Повишението автоматично вдига процента от възнаграждението, който работодателите и работещите внасят за социално осигуряване.

Днешният брой на "Сега" информира за още новости в живота ни с началото на 2016-а. Отпада обжалването на оценките на обявените от съдия-изпълнител вещи за продан; в здравеопазването се въвеждат два пакета за лечение, плащани от Здравната каса; живеещите в санирани с публични средства сгради ще плащат имотен данък; пенсионната реформа продължава с удължаване на възрастта и стажа за пенсия след мораториума от две години.

"24 часа" допълва темата с водещото си заглавие: "С влизането в сила на промените в кодекса за социално осигуряване, всеки българин има право на ранно пенсиониране". Пенсията обаче ще се намалява с 0,4 на сто за всеки недостигащ месец.

За новостите в законодателството тази година пише и "Телеграф". "Застраховката "Гражданска отговорност" ще може да се сключва и в интернет без електронен подпис, няма екотакса при регистрация на нови автомобили, но за старите коли екотаксата е увеличена.

"Защо Сашо Дончев беше неоткриваем в часовете на газовата истерия", пита "24 часа" по повод кризата със снабдяването на абонатите на "Овергаз" в навечерието на Нова година. Вестникът информира, че днес "Овергаз Инк." трябва да представи банкови гаранции за полученото от "Булгаргаз" гориво. Сумата ще е 2 милиона и 400 хиляди лева към днешна дата. Изданието пише още, че от руска страна са предупредили за проблема още в началото на декември.

"Отново хаос заради непочистени пътища", пише "Дума“ на първа страница. Пътната агенция се оправдава за задръстванията със снега и навяванията.

"Монитор" информира, че 300 хиляди коли са задръстили шосетата след края на почивните дни, най-интензивен бил трафикът от Гърция и Сърбия. 50 автобуса със стотици българи са стояли блокирани на пункт "Калотина".

"Новинар" също избира за водещо заглавие вчерашната ситуация по пътищата. "Преспи и студ сковаха страната, километрични опашки по пътищата след празниците, голямото завръщане беше в сняг и тапи", пише изданието.

"Лекари препродават метадон на черно", информира "Монитор". Според проверка на вестника във Велико Търново, лекари и техни пациенти, зависими от наркотици, са в комбина и препродават на наркодилъри препарата "Метадон". 3 500 са регистрираните в страната пациенти на метадонова терапия.

"Капитал дейли" предлага прогнози на икономисти и политици за започналата преди дни година. Очаква се малък икономически ръст, лек ръст в кредитирането, повече български доставчици и откриване на нови магазини.

2 милиарда лева сме похарчили през отминалите празници, е водещото заглавие на "Земя", за една пета от българите покупките са с взет кредит или на кредит. В коментар по темата вестникът пише: "Следпразничният ни дух е като махмурлука - реалността се връща, от което доста те боли глава."

Вестниците днес предлагат и политически новини от интервюта с министри, вицепремиери, самия премиер и еврокомисаря ни.

Бойко Борисов заявява в интервю за "Труд": „..трябва да сме в Европейския съюз и НАТО и в същото време да пазим отношения с нашия исторически приятел през годините Русия." Премиерът казва още: „Ние нямаме абсолютно никакво влияние върху медиите. Включително и върху националните, които са на бюджета на държавата. Националното радио е може би най-опозиционното от всички. И няма нито един случай някой да им е казал каквото и да е."

Борисов казва още, че зависимостта на медиите у нас не е от правителството. В края на интервюто министър-председателят пожелава на всеки да използва обедната си почивка за спорт.

"Стандарт" съобщава, като цитира еврокомисаря ни Кристалина Георгиева: "Планът Юнкер идва в София", чужди фирми могат да дадат ноу-хау за печеливши проекти. Това ще стане на форум в София през тази година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24