Враца е в шок след убийството на 18-годишното момче

| обновено на 13.01.16 в 21:17
Снимка: Жоро Александров

Около 500 души участваха в мълчалив протест в памет на 18-годишния Тодор Йорданов, който вчера почина, след като бе пребит до смърт в центъра на града. Със запалени свещички и мълчание врачани изразяват ужаса и скръбта си от трагичния инцидент.

Ето какво казаха някои от протестиращите:

Това насилие, което върви в този град, това е второто убийство и мога да ви кажа, че правосъдието просто си измива ръцете. За първото момченце Ники никой не пое отговорност, очакваме да поемат отговорност за Тодор.

Доведе ни това, че трябва да има справедливост.

Междувременно днес стана ясно, че от Окръжната прокуратура са привлечени като обвиняеми братята Иван Дамянов на 32 г. и Десислав Дамянов на 36 г. от Враца, затова, че в съучастие са причинили по непредпазливост смъртта на 18-годишното момче вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда. Двамата са задържани от прокуратурата за 72 часа и предстои внасяне на иск в съда за най-тежката мярка "постоянен арест". В официалното съобщение от обвинението се казва още, че спорът между починалото момче и двамата братя е възникнал във връзка със спазването на правилата за движение по пътищата. В последвалия бой братята са удряли много пъти с ръце младежа, а той е отвръщал на нападателите с метален бокс.

Новината за обвинението, по което работи разследването, предизвика гневна реакция сред протестиращите:

Обвинението е абсурдно, не може да има починало дете и да ми казват, че е лека телесна повреда. Абсурд е, каза жена, дошла на бдението. 

Днес в училище "Васил Кънчов" във Враца, където е учил 18-годишният младеж, бе обявен ден на траур. По обед за 10 минути в двора на училището на траурно бдение се събраха ученици и учители. 

Всички плачат, мъчно им е. Тежко минават тези срещи между класа, между приятели и обикновено минават в разговори и спомени за Тодор. Не съм го видял за 7 години нито веднъж да влезе в конфликт с хора от училището, камо ли пък да се стигне до бой.

Винаги е правил много добро  впечатление. Никога не е правил конфликти. Говори си нормално с нас, дори и да не ни познава, уважава ни.

Ето и част от реакциите на очевидци на инцидента и жители на града:

Хора, които могат да му бъдат бащи, го убиват. Лошото е, че това не е само във Враца. Гледаме по телевизията побоища над стари хора, непрекъснато смърт на деца. Това е трагедия. Не е нормална реакцията на обществото – видях снимки от медиите – десетки хора, които да седят и да гледат.

Толкова хора имаше – над 100 човека – никой не се намеси, само момичето пищеше. Зрители – колкото искаш. С една дума ние, българите, не сме единни.

Това насилие, което от доста години се шири, стана модерно вече, ужасно е. Особено младите хора стават все по-агресивни. Няма никаква толерантност. Възпитание ли е, как да го нарека? Каквито сме на пътя, такива сме и в къщи, такива сме и на обществени места. Отвратителна история.

Репортажа на Ива Антонова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24